POBEGNITE OD GRADSKE VREVE I SAOBRAĆAJNIH GUŽVI: Ovo su najbolje lokacije za odmor na selu u Srbiji

Promo

31. 05. 2023. u 10:00

NEMA osobe kojoj se nije desilo da joj dosadi gradska vreva, saobraćajne gužve i užurban tempo života, te poželi odmoriti negde daleko od svega toga. Gotovo u svakom delu Srbije postoji seosko domaćinstvo koje će vas vrlo rado ugostiti. Takva mesta obično su u u blizini nacionalnih parkova, parkova prirode, reka, jezera, manastira, arheoloških lokaliteta, što će vam svakako upotpuniti odmor.

ПОБЕГНИТЕ ОД ГРАДСКЕ ВРЕВЕ И САОБРАЋАЈНИХ ГУЖВИ: Ово су најбоље локације за одмор на селу у Србији

Foto: Branko Jovanović

Uz poznatu gostoljubivost i toplinu naših domaćina i domaćica, imaćete priliku da iskusite i svu raznolikost seoske Srbije.

Tako na primer u Vojvodini preovlađuju salaši, koji su poznati po obilnoj trpezi i ljubavi prema konjima. U Šumadiji i Pomoravlju imaćete priliku da boravite na negovanim imanjima i u „moravskim“ kućama. Za ljubitelje vina, svakvo se preporučuju krajevi u kojima je njihov uzgoj tradicija,gde se često prepliću seoska domaćinstva i podrumi vina.

Na planinama Zapadne Srbije odmaraćete se u toplim brvnarama i vajatima, dok su u Istočnoj Srbiji posebno lepe staroplaninske kuće s verandama. Ono što će vas možda iznenaditi je što ćete na više mesta naići na prave male turističke komplekse sa bazenima i svim udobnostima savremenog doba.

Foto: Shutterstock

Ali ono što je sigurno, svugde će vas buditi zvuci prirode, hranićete se ukusnom domaćom hranom i tek ubranim voćem i povrćem, upoznaćete seoske običaje i tradiciju, skrovita mesta, i divne ljude.

Shodno tome donosimo vam nekoliko lokacija odabranih samo za vas.

Dobrodošli u šarena sela Srbije

Vojvodina

Seoska domaćinstva Vojvodine predstavljaju jedinstven spoj istorije, gastronomije i porodične tradicije koja zajedno oslikavaju autentični život na selu.

„Ušuškana“ u mirnoj ravnici na severu Srbiji, već decenijama dočekuju turiste u potrazi za dobrim odmorom i autentičnom, smirenom „paorskom“ atmosferom. Boravak u vojvođanskim selima učiniće da zaboravite na stres i probleme svakodnevnog života. Beskrajna polja pšenica, kukuruza i suncokreta pomoći će vam da se ponovo povežete sa prirodom.

U vojvođanskim domaćinstvima možete se upoznati i s domaćim životinjama i osobenostima svakodnevnog života na selu, dok će gostoprimstvo i srdačnost domaćina učiniti da se osećate kao kod kuće.

Ali čari seoskog turizma ne završavaju se u seoskim domaćinstvima već obuhvataju i obilazak okolnih prirodnih dobara i kulturno-istorijskih znamenitosti.

Zapadna Srbija

Planine i klisure, Zapadne Srbije predstavljaju pravu oazu mira i harmonije. Ovde se možete odmoriti u vajatima i drvenim kolibama, pešačiti planinskim vencima ili zaploviti rekama koje na svom putu usecaju duboke kanjone koji ostavljaju bez daha. Prošetajte malinjacima ariljskog kraja i uberite plodove koji se distribuiraju širom sveta. Zakoračite u bujne zasade šljiva u okolini Osečine ili se upoznajte sa etno selima na visokim planinama jugozapadne Srbije. Gde god da se uputite, očekuje vas raj za sva čula!

Centralna Srbija

Poznata po brojnim šumama, po kojima je i dobila ime Šumadija, centralna Srbija nudi izvanredne mogućnosti za odmor i relaksaciju u seoskom okruženju.Ovde ćete se naspavati u autentičnim šumadijskim kućama, na imanjima na kojima se gaje stare rase domaćih životinja, dok će vas uvek ljubazni domaćini služiti pečenjem i kiselim kupusom. Opustite se uz čašicu domaćeg vina ili šumadijskog čaja, dok uživate u pogledu na plodne vinograde, njive i voćnjake. Boravak u selima centralne Srbije obogatite obilaskom brojnih prirodnih i kulturnih znamenitosti ovoga kraja koji će učiniti da vreme prosto proleti.

Istočna Srbija

Predeo istočne Srbije sa sobom je uvek nosio dozu tajnovitosti i mistike. Na obalama Dunava, na krajnjem istoku zemlje, pre više od 9.000 godina praistorijski ljudi stvorili su jednu od najstarijih kultura u Evropi – kulturu Lepenskog vira. Od tada do danas mnogo toga se promenilo, ali je harmonija između života lokalnog stanovništva i prirode ostala nenarušena. Seoska domaćinstva ovoga kraja izuzetno su raznovrsna. Neka se nalaze na samoj obali Dunava i pravi su raj za pecaroše i ljubitelje ribe. Neka se nalaze na obroncima planina, i pružaju priliku za pešačenje, skijanje, planinarenje i osvajanje izazovnih visokih vrhova. Neka se nalaze u blizini lekovitih banja i važnih istorijskih znamenitosti. Ali sva ona pružaju mogućnost boravka u autentičnoj atmosferi srpskoga sela, koja čini da se osećate preporođeno i spremno za nove izazove.

Detaljnije o lokaciji koja vas posebno privlači i čini se kao idealna baš za vas možete pročitati na sledećem linku.

https://www.serbia.travel/sr/istrazi-srbiju/odmor-na-selu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća