GARDISTI NOSILI KIVOT SA MOŠTIMA SVETOG VLADIKE: U molitvenom hodu učestvovali pripadnici Vojske Srbije (FOTO)

Novosti online

25. 05. 2023. u 21:00

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je večeras Spasovdanskoj litiji kojom je obeležena slava grada Beograda, Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan, a koju je predvodio Njegova Svetost Patrijarh srpski Gospodin Porfirije.

ГАРДИСТИ НОСИЛИ КИВОТ СА МОШТИМА СВЕТОГ ВЛАДИКЕ: У молитвеном ходу учествовали припадници Војске Србије (ФОТО)

Foto: Instagram/milosvucevic_odbrana's profile picture milosvucevic_odbrana

Na Spasovdanskoj litiji, već tradicionalno, učestvuju pripadnici Garde Vojske Srbije i kadeti Vojne akademije, a u litiji su bili i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Na čelu litije bio je kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog koji je prenet iz manastira Lelić kod Valjeva u Vaznesenjsku crkvu u Beogradu.

Pripadnici Ministartsva odbrane i Vojske Srbije koračali su centralnim prestoničkim ulicama i uz najveće svetinje - ikonu presvete Bogorodice Trojeručice, ikonu Svetog vladike Nikolaja i Sveto Jevanđelje. 

Spasovdanska litija započela je okupljanjem u ulici Kralja Milana, a nastavljena je preko Trga Slavija i Bulevara Oslobođenja sve do hrama Svetog Save na Vračaru, na čijem platou je patrijarh Porfirije služio moleban i besedom se obratio okupljenom narodu pomolivši se za mir među ljudima.

Tokom litije, na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, služen je pomen postradalim đacima u OŠ "Vladislav Ribnikar", postradalima u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja. 

Prenos kivota sa moštima Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog iz Valjeva u Beograd ispratili su, tokom jučerašnjeg dana, pripadnici Vojske Srbije sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije valjevske iz manastira Lelić kod Valjeva, sve do Vaznesenjske crkve u Beogradu.

Spasovdan kao gradska slava utvrđen je još 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd srpskom prestonicom i uzeo Spasovdan za gradsku slavu.

BONUS VIDEO: SPASOVDANSKA LITIJA - Pomen žrtvama iz "Ribnikara" i mladenovačkih sela

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije