JEDRILI ZOKIJU U ČAST: Regata nazvana po pilotu Zoranu Radosavljeviću za vikend u Beogradu

Š. M.

21. 05. 2023. u 21:27

MEMORIJALNA jedriličarska "Zokijeva regata" održava se ovog vikenda u čast Zorana Radosavljevića, pasioniranog jedriličara i pilota elitne 127. LAE RV i PVO Vojske Jugoslavije, koji je poginuo 26. marta 1999. godine u Republici Srpskoj, braneći otadžbinu od NATO agresora.

ЈЕДРИЛИ ЗОКИЈУ У ЧАСТ: Регата названа по пилоту Зорану Радосављевићу за викенд у Београду

Takmičare su nadgledali iz helikoptera, Foto Promo

Brojni građani i gosti prestonice juče su prisustvovali ovom veličanstvenom događaju na Savi i Adi Ciganliji, koji je podržalo i Ministarstvo odbrane.

Prva "Zokijeva regata" održana je u septembru 1999. godine u Herceg Novom, a organizovali su je Zoranovi prijatelji iz JK Polaris, čiji je bio osnivač i JK Lamar, u kome je svojevremeno učio da jedri. Manifestacija koja se održava ovog vikenda 24. je po redu, a ponovo je privukla i okupila veliki broj takmičara, od najmlađih pa sve do iskusnijih jedriličara.

Prvih deset godina od osnivanja događaja jedrilo se u Crnoj Gori, a od 2007. godine regata se održava u Beogradu. Manifestaciju sada organizuje istoimeno udruženje, u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Vojske Republike Srbije, te Jedriličarskim savezom Srbije i pojedinim klubovima, članovima tog saveza.

- Ovog vikenda održava se 24. regata koja nosi Zoranovo ime - rekli su za "Novosti" iz organizacije događaja. - Prvog dana regate jedrilo se na dva regatna polja, prvo je na Savskom jezeru, sa regatnom kancelarijom na Adi Ciganliji. Na ovom polju su se tokom jučerašnjeg dana oprobala 43 najmlađa takmičara, u klasi "optimist", a učesnici su deca uzrasta do 14 godina. Na drugom delu, na reci Savi ogledalo se 26 jedrilica sa skoro 60 učesnika u različitim klasama (ILCA 4,6 i 7, "mikro" i "krstaš"). Ceo program nadgledan je iz helikoptera i sve je proteklo u najboljem redu.

Zoran Radosavljević (Priština, 26. februar 1965 - Donja Trnova, 26. mart 1999) bio je major pilot Ratnog vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije, poginuo u odbrani zemlje, u toku NATO agresije na SRJ 26. marta 1999. godine. Pored regate koja se jedri Zoranu u čast, njegovo ime nosi jedna ulica u Beogradu, kao i diploma koja se svake godine dodeljuje najboljem studentu na Odseku za vazdušni saobraćaj Saobraćajnog fakulteta u glavnom gradu. Sećanje na njega čuvaju i kolege iz 204. vazduhoplovne brigade u Batajnici tako što su po njemu nazvali počasno odeljenje koje se promoviše svake godine na dan ove jedinice.

Svetska srpska zajednica proglasila ga je za srpskog viteza.

Hrabrost i radna etika

PILOTA Zorana Radosavljevića kolege su uvek izrazito cenile zbog izuzetne radne etike i poštovanja uniforme. Početkom NATO bombardovanja Zoran je bio lociran u svojoj jedinici, 127. lovačkoj avijacijskoj eskadrili "Vitezovi" koja je bila smeštena na vojnom aerodromu Batajnica. Major se 26. marta 1999. godine dobrovoljno javio da ide na borbeni zadatak. Uprkos molbama majke, sa kojom je pričao pre ovog kobnog datuma, uputio se u susret agresoru. Njegov "mig 29" oboren je od strane višestruko jačeg protivnika blizu Majevice u Republici Srpskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)