KOSTA NIJEDNOM NIJE POKAZAO DA SE KAJE: U psihijatrijskoj ustanovi gde je smešten ne traži ništa, pita samo kada izlazi

Novosti online

19. 05. 2023. u 14:51

Još traje postupak utvrđivanja mentalnog stanja maloletnog ubice iz "Ribnikara" Koste K. U sudskomedicinskom postupku se ispituje struktura ličnosti, dečak koji je ubio osam đaka i čuvara, i ranio još sedmoro, od kojih je jedna devojčica kasnije podlegla povredama, sve vreme ponaša se smireno, i ne pokazuje nikakve znakove krivice, ni empatije prema svojim žrtvama.

КОСТА НИЈЕДНОМ НИЈЕ ПОКАЗАО ДА СЕ КАЈЕ: У психијатријској установи где је смештен не тражи ништа, пита само када излази

D.Matović

Ubica osmoro učenika i školskog čuvara, koji je ranio još sedomoro đaka, među kojima i Angelinu A. koja je preminula posle 12 dana - nije nijednom pokazao nijedan znak krivice, niti kajanja, saznaju nezvanično "Novosti". Njegovo psihičko stanje se još procenjuje u sudskomedicinskom postupku, a sagovornici "Novosti", iako definitivan zaključak u veštačenju još nije donet, kažu da je "radna dijagnoza" najbliža patološkom poremećaju ličnosti, bez kajanja.

Zastrašujuće poruke

PORED onih koje je javnost mogla da vidi na društvenim mrežama, u kojima se pruža podrška Kosti K. i od ubice pravi idol, a devojčice ostavljaju poruke "Kosta, oženi me", kako smo nezvanično čuli, poruke stižu i na telefone ubijene dece.

- Ta deca su imala naloge na mrežama, "Instagramu" i ostalim, i sada roditeljima stižu te jezive poruke podrške ubici njihove dece - ispričao nam je jedan od roditelja. 

Takve osobe, kažu, karakteriše i visoka inteligencija, koju je Kosta K. pokazao i u školi, i nažalost, u planiranju masakra, i nesposobnost za ljubav i nedostatak empatije, što je takođe pokazao pucajući u decu sa kojom je išao u isti razred, kao i povređivanje drugih bez kajanja i stida.

U specijalnoj psihijatrijskoj ustanovi, gde je smešten, Kosta se ponaša tako kao da mu ništa ne nedostaje, otkrivaju sagovornici "Novosti" - ne traži ništa, a pita samo kada izlazi. Smiren je, a prvih dana po prijemu u bolnicu je često pitao i šta se o njemu priča "napolju" i da li je popularan. Psihijatri, sudski veštaci sa njim razgovaraju po proceduri koju predviđa sudskomedicinsko veštačenje. Dečak-ubica ne dobija nikakvu terapiju.

 

Đaci se još bore

"RIBNIKAR" se posle dve nedelje od tragedije, tokom kojih je organizovana psihološka podrška za decu, roditelje i nastavnike, vraća u nastavni proces ali, kako saznajemo, ima dece koja se teško vraćaju u sredinu gde se dogodila tragedija.

- Moje dete malo ide, malo ne ide u školu. Teško je. Evo danas ne ide, sa mnom je na poslu - rekao nam je juče jedan otac.

Najteže je učenicima VII/2. Majka nastradale Sofije (13) Milanka Negić ispričala je za medije da najveći deo đaka ne želi da se vrati na nastavu u istoj školi:

- Jedna Sofijina drugarica mi je rekla: "Tamo ja nikada više neću da uđem, kakvo renoviranje." Ta deca govore roditeljima da ne mogu da idu u školu, da nisu spremna, i nije pitanje da li je rano ili ne, jer nikada više tamo ne treba da kroče nogom.

Još nema ni naznaka kada bi sudskomedicinski postupak mogao biti završen, ali kako nema 14 godina, Kosta ne može krivično da odgovara. Praktično, "sleduje mu" samo vaspitno-popravna mera, ako se potvrdi da je mentalno zdrav, a u suprotnom psihijatrijsko lečenje.

Od 5 ranjenih koji su preživeli njegov krvavi pir, još troje je u bolnici, i niko od njih nije životno ugrožen. To je juče potvrdila ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić. Najkomplikovanije je stanje dečaka koji je zadobio neurološke povrede.

- Što se tiče dečaka kojem je povređena kičmena moždina, on je prevezen u Institut za majku i dete, da se odvikava od respiratora - rekla je juče Grujičićeva. - Urađena je traheotomija da bi lakše disao, on je svestan, komunikativan, govori, pokreće levu ruku... Postoje značajna oštećenja kako kičmene moždine, tako i perifernih nerava desne ruke, ali tu je još rano o bilo čemu govoriti s obzirom na to da je prošlo tek dve nedelje. Kakve će definitivne posledice biti ne znamo, on ima svoje disanje, ali mora još da ima potporu respiratora. I pošto je dete, mislim da je dobra odluka da se prebaci u Institut za majku i dete da se tamo polako odvikava sa dečjim anesteziolozima i pulmolozima od respiratora - rekla je ministarka.

Grujičićeva je još kazala da dečak u ovom trenutku nije životno ugrožen, ali da je "to stanje koje može da se iskomplikuje":

- Kod bilo kakve povrede vatrenim oružjem, nikada ne možete biti sigurni da će se završiti dobro, čak i posle nekoliko nedelja i meseci može da se iskomplikuje. Važno je da svi povređeni pokazuju znake oporavka.

Ranjena učenica koja je još u UKCS, kao i nastavnica istorije su bolje, i van životne opasnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!