OVAJ SPOMENIK U NARODU ZOVU SNAJPER: Izgrađen je kao trodelna kompozicija (FOTO)

S.BABOVIĆ

24. 04. 2023. u 07:30

IZLET do Vrnjačke Banje ne sme da prođe bez kratke pauze u selu Štulac kod Trstenika, gde se nalazi Spomen park Popina sa neverovatnim spomenikom.

ОВАЈ СПОМЕНИК У НАРОДУ ЗОВУ СНАЈПЕР: Изграђен је као троделна композиција (ФОТО)

Foto:Turisticka organizacija opstine Trstenik

Masovno spomen-obeležje je u obliku snajpera. Osećaj "nišanjenja" stiće se kada se stane pred prvi element spomenika. Spomenik je posvećen jednoj od prvih frontalnih bitaka ustaničkih snaga Srbije i nemačkih fašista 13. oktobra,1941. godine. Autor dela je čuveni arhitekta, profesor Bogdan Bogdanović (1922-2010), koji je izradio i „Kameni cvet“, spomenik posvećen žrtvama koncentracionog logora Jasenovac, Spomenik jevrejskim žrtvama fašizma i palim borcima na Jevrejskom groblju u Beogradu, Spomen-park Slobodište na Bagdali u Kruševcu, Partizansku nekropolu u Mostaru i mnoge druge.

- Spomen-park Popina” kao znamenito mesto, poseduje značajnu kulturno-istorijsku i arhitektonsku vrednost, pre svega, kao svedočanstvo jednog važnog istorijskog događaja, a zatim i kao autorsko delo čuvenog arhitekte profesora Bogdanovića - napominju u Turističkoj organizaciji opštine Trstenik.- Arhitektonska vrednost ogleda u snažnoj, jedinstvenoj i monumentalnoj kompoziciji sačinjenoj od granitnih blokova velikih dimenzija. Podignut je 1981. godine zajedničkim sredstvima Trstenika i Vrnjačke Banje, a 2019. godine je odlukom države proglašen za znamenito mesto. 

Spomen-park, u čijem je središtu spomenik u narodu poznat i pod imenom "Snajper", prostire se na oko 12 hektara. Ceo kompleks osmišljen je kao trodelna kompozicija od kamenih blokova sa zajedničkom osovinom. Spomenik je građen od jablaničkog granita. Stručnjaci su 2016.godine sanirali spomen park.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)