SRBIJA OBARA REKORD? Ovakav sneg u aprilu se ne pamti, nastavlja da pada i tokom noći, evo šta nas čeka

Novosti online

04. 04. 2023. u 17:09

OVOGODIŠNjA zima bila je jedna od najtoplijih ikada, a po merenjima to je druga najtoplija zima otkad se ona vrše.

СРБИЈА ОБАРА РЕКОРД? Овакав снег у априлу се не памти, наставља да пада и током ноћи, ево шта нас чека

Foto: Tanjug

Zima je bila veoma blaga, u nižim predelima skoro i bez snežnog pokrivača, a onda nam je proleće donelo više snega nego toklom cele zime. Tako, postoji mogućnost da budu oboreni i rekordi kada je u pitanju količina snega u mesecu aprilu.

Snažan ciklon koji se svojim centrom premeštao sa Jonskog mora ka Grčkoj, svojim obodnim delim zahvatio je i Srbiju i doneo veoma obilne padavine.

Srbiju je sinoć sa juga zahvatio oblačni sistem sa kišom, na planinama sa snegom. Ovaj oblačni sistem vrlo brzo premestio se dalje ka severu i zahvatio veći deo Srbije.

Uz dalji pad temperature vazduha, kiša je i u nižim predelima prešla u sneg, dok je na istoku Srbije i dalje padala kiša. Suvo je bilo samo na severu i na zapadu Vojvodine.

Obilni sneg zavejao je veći deo Srbije, ali i Beograd. Reč je o veoma velikim količinama, pri čemu se u gradovima i u nizijama formirao snežni pokrivač od 5 do 30 centimetara, a na planinama i više, na jugozapadu i preko 40 centimetara.

Sneg je praćen i jakim vetrom, koji na planinama jugozapadne Srbije stvara snežne nanose i smetove od jednog metra.

Istovremeno, na istoku Srbije palo je i preko 50 mm padavina po kvadratnom metru, ali u obliku kiše, što je količina koja u proseku padne tokom celog aprila. Obilne padavine dovele su i do naglog rasta nivoa manjih reka. Kiša je padala i na severu Vojvodine, ali manjim intenzitetom.

Kako sneg i dalje pada, a u mnogim predelima Srbije očekuje se i u sredu, sledi dalje povećanje snežnog pokrivača.

Sneg u aprilu je veoma retka pojava, ali nije ni neuobičajena. Uglavnom se javlja u brdsko-planinskim predelima, od nizija najviše u jugozapadnim i zapadnim predelima.

Sneg u aprilu je još ređa pojava u Beogradu, ali ovogodišnji april treći je zaredom sa snegom i snežnim pokrivačem u Beogradu. Dakle, sneg u aprilu je u Beogradu padao i 2022. i 2021. godine, a te 2021. godine sneg u Beogradu pao je prvi put posle 25 godina.

S obzirom na to da su noćas i danas pale velike količine snega, postoji mogućnost da ovaj sneg i snežni pokrivač, tj, visina pokrivača bude rekordna u mnogim nižim predelima Srbije u aprilu, pa čak i u Beogradu.

Kada je reč o planinama, snega ima još više i zadržaće se dugo tokom aprila, a na planinama poput Kopaonika, snežni pokrivač potrajao bi do kraja meseca.

Oism što veoma ometa saobraćaj i izaziva kolaps, pa čak i prekid, sneg je i veoma mokar i težak, pa lomi grane i drveća i predstavlja velike opasnost po prolaznike, ali i saobraćaj.

Ogromne posledice biće moguće i kod poljoprivrednih i ratarskih kultura, jer može da izazove štetu, a potom bi dodatno bile ugrožene niskim temperaturama i pojavom mraza, pa su neophodne adekvate mere zaštite.

Sneg će padati u većem delu Srbije i sutra, ali slabijim intenzitetom nego danas i neće mnogo da utiče na dalje povećanje snežnog pokrivača. U četvrtak će u većini predela biti suvo, a novi talas padavina očekuje se u petak i tokom vikenda, ali u obliku kiše, dok će sneg padati na planinama.

Današnje temperature u Srbiji i u Beogradu kreću se oko nule i za 15-ak stepeni niže su od proseka, koji iznosi od 14 do 18°C za ovo doba godine.

Iako se od petka očekuje porast temperatura, relativno hladno i prohladno vreme ostaće sve do sredine aprila, uz temperature ispod proseka, a vreme nalik prolećno treba očekivati tek nakon Vaskrsa.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024