PROLEĆE NEOUSTAŠTVA U HRVATSKOJ:; Osvrt istoričara Ognjena Karanovića na uzroke i posledice MASPOK-a (VIDEO)

J. S.

02. 04. 2023. u 07:15

PREDAVANjE „MASPOK 1971. – proleće neoustaštva u socijalističkoj Hrvatskoj“ Karanović je počeo citatom Savke Dabčević Kučar, predsednice Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, izgovorenog 7. maja 1971. godine na današnjem Trgu bana Jelačića, pred 200 hiljada građana Zagreba, o Jugoslaviji kakvu „ ne želimo i nećemo“.

ПРОЛЕЋЕ НЕОУСТАШТВА У ХРВАТСКОЈ:; Осврт историчара Огњена Карановића на узроке и последице МАСПОК-а (ВИДЕО)

KCNS

To  je predstavljalo vrhunac Masovnog pokreta – MASPOKA, odnosno „Hrvatskog proleća". Karanović je pružio objašnjenje suštine fenomena Masovnog pokreta, koji je predstavljao nacionalistički, šovinistički, u svemu antijugoslovenski i antisrpski politički program, zasnovan na platformi „sistemskog i institucionalnog odumiranja" jugoslovenske federacije posle Brionskog plenuma, a zarad stvaranja nezavisne hrvatske države.

Autor tribine preporučio je publici da  analizu „Hrvatskog proljeća" trebalo da posmatra sa tri aspekta: kao delovanje ustaške, nacionalističke hrvatske emigracije u inostranstvu; potom, kao izraz težnji samih hrvatskih komunističkih elita u zemlji, te kao konglomerat geopolitičkih procesa u hladnoratovskim odnosima između političkog Istoka i Zapada.

Takođe, Karanović je predstavio i istorijat MASPOK-a, uz zaključak da je on generisan opštom politikom jugoslovenskih komunista i Josipa Broza, koji su težili transformisanju Jugoslavije u zajednicu samostalnih država, pri čemu je „prolećarsko rukovodstvo" SK Hrvatske pogrešno procenilo da je upravo u periodu od 1967. do 1971. godine došao trenutak konačnog odumiranja federacije.

Kada je i Broz shvatio da bi taj pokret mogao da predstavlja izazov i za njegovu neprikosnovenu vlast, tek tada je odlučio da ga jednom odlučnom akcijom na 21. sednici Predsedništva CK SK Jugoslavije okonča. Na kraju izlaganja Karanović je naglasio da su sve ideje „Hrvatskog proleća" bile implementirane u Ustavu SFRJ iz 1974. godine. 

Predavanje msr Ognjena Karanovića „MASPOK 1971 – proleće neoustaštva u socijalističkoj Hrvatskoj“  može se pogledati na Jutjubu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna