ITALIJANI UGASILI VEŠTAČKU INTILIGENCIJU: Četbot nezakonito sakupljao i skladištio podatke korisnika

Boris Subašić

02. 04. 2023. u 17:30

Samo nekoliko dana pošto je Europol poslao upozorenje da kriminalci rade na korišćenju veštačke intiligencije za izvođenje prevara i drugih sajber-zločina, vlasti Italije su zabranile četbot aplikaciju ChatGPT zbog nezakonitog sakupljanja podataka korisnika, glasi udarna vest u svetskim poslovnim medijima.

ИТАЛИЈАНИ УГАСИЛИ ВЕШТАЧКУ ИНТИЛИГЕНЦИЈУ: Четбот незаконито сакупљао и складиштио податке корисника

Foto: Shutterstock

-Korisnici nisu obavešteni o prikupljanju podataka, a informacije ChatGPT servisa nisu uvek u skladu sa pravim podacima, čime se otvara mogućnost skladištenja netačnih ličnih podataka. Ne postoji ni zakonska osnova koja bi opravdala njihovo masivno prikupljanje i skladištenje - saopštilo je italijansko Regulatorno telo za zaštitu podataka.

Ono je kreatoru četbot servisa ChatGPT, kompaniji OpenAi naložilo da odmah prestane da prikuplja podatke korisnika u Italiji, dok ne prilagodi svoju praksu zakonima u Evropskoj uniji. Italijansko regulatorno telo dale su kompaniji rok od 20 dana da saopšti koje je mere preduzela da bi se podaci korisnika zaštitili, a u suprotnom će se suočiti sa kaznom od 20,4 miliona evra. Kompanija OpenAI je potvrdila da su podaci 1,2 odsto korisnika "možda bili vidljivi" drugima ali da smatra da je broj mnogo manji.

Prošle nedelje je više od 1.000 svetskih tehnoloških lidera, uključujući Ilona Maska, potpisalo peticiju kojom se upozorava na opasnosti veštačke intiligencije i poziva na šestomesečnu zaustavljanje razvoja ove tehnologije, a zakonodavci EU u Briselu već pregovaraju o uvođenju normi za ograničavanje rizik korišćenja alata veštačke intiligencije.

EROTSKI ČETBOT

ITALIJANSKO Regulatorno telo za zaštito podataka je već u februaru zabranilo Replika.ai četbot aplikaciju koja je postala poznata kada su su neki korisnici sa njom "razvili lične odnose", posle čega je kompanija proizvođač uklonila opciju za erotske igrice sa četbotom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024