NAŠLI SU NOVČIĆ IZ 3. VEKA, A PRE OSAM GODINA I RIMSKE TERME: Sada pored naselja ispod zemlje grade malu crkvu (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

31. 03. 2023. u 12:43

ARHEOLOZI kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture pronašli su prošle godine u ataru sela Pleš, kod Aleksandrovca, rimski novčić iz 3. veka, sa likom cara Aurelijana, a pre osam godina i deo rimskih termi.

НАШЛИ СУ НОВЧИЋ ИЗ 3. ВЕКА, А ПРЕ ОСАМ ГОДИНА И РИМСКЕ ТЕРМЕ: Сада поред насеља испод земље граде малу цркву (ФОТО/ВИДЕО)

Foto:S.Babovic

Sada su meštani koji žive pored ovog lokaliteta pod imenom Jablanica rešili da podignu crkvu. Biće posvećena Svetom Iliji. Aleksandar Stajkovac, predsednik MZ Pleš, objašnjava da će bogomolja-brvnara biti oko 54 kvadrata i da bi ceo kompleks, uključujući sređivanje prilaznog puta i porte, trebalo da bude gotov za najmanje dve godine.

Meštani Pleša pozivaju donatore, ali i opštinu da pomognu radove na novoj crkvi i to na mestu gde se narod vekovima okupljao verujući da je tu nekada bio hram.

Rimski novčić iz 3. veka, sa likom cara Aurelijana, nađen je prošlog oktobra. Kako su „Novosti“ pisale, to je bila još jedna potvrda da je lokalitet Jablanica izvesno iz tog perioda i samo jedna u nizu vrednih poslednjih otkrića stručnjaka na 17. kilometru od Aleksandrovca.

Deo rimskog kupatila nađen je na istom lokalitetu pre osam godina tokom zaštitnih istraživanja nakon izražene želje meštana da na tom mestu podignu manastirski kompleks Svetom Iliji. Potpuno jedinstveno malo kupatilo u ruralnoj sredini (“balneum”) velika je retkost, na teritoriji Srbije poznat još samo na Kosmaju.

- Geofizička istraživanja 2020. godine, koja su obuhvatila prostor od oko jednog hektara, a za koji pretpostavljamo da predstavlja 60 posto lokaliteta, pokazala su postojanje čitavog niza objekata ispod zemlje - ispričala je za “Novosti” dr Marija Marić, arheolog, prošle jeseni. - Tako da znamo da imamo jednu veliku građevinu za koju pretpostavljamo da će biti vila rustika. Tu su i stambeni objekti, dok na drugom delu rečne terase, očekujemo da ćemo imati ekonomske objekte, horeum (žitnica), štale, kovačnice, topionice.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri