KO POSEJE KOSOVO, ŽANJE KRIM: Poruka građana Češke sa tradiconalnog pomena žrtvama NATO agresije (FOTO)

D. Matović

25. 03. 2023. u 19:00

SVAKI narod bira koga će smatrati bratskim. Srbi su naša braća. Dužnost čeških patriota je da pruže otpor vlasti koja ide putem vazalskog služenja stranim interesima na štetu sopstvenog naroda.

КО ПОСЕЈЕ КОСОВО, ЖАЊЕ КРИМ: Порука грађана Чешке са традицоналног помена жртвама НАТО агресије (ФОТО)

Buhumil Eicher

Zasad se opiremo peticijama, protestima i edukacijom. Moramo govoriti pravu istinu ljudima da ne bi podlegli zapadnim lažima. Važan deo toga je istina o Srbima. Sada je nastao čas za domaći otpor, na šta i Ustav obavezuje građane.

Ovo je rekla književnica Lenka Prozahova na tradicionalnom "Pomenu nevinim žrtvama nelegitimnog bombardovanja SRJ od strane NATO alijanse", koji se u Pragu održava duže od 20 godina. Ispred Ambasade Srbije u češkoj prestonici čuli su se glasovi osude i podrške srpskom narodu. Kao i prethodnih godina, pomen žrtvama NATO bombardovanja počeo je u isto vreme kada je pala prva bomba na Srbiju. Da naše rane nisu zaboravili, potvrdili su mnogobrojni građani Praga koji su svojim prisustvom dali podršku.

- Obećali su nam da ulazak EU u NATO nama donosi sigurnost - rekao je Ivan David, poslanik u Parlamentu EU. - Slagali su. Oni samo imaju korist od nas.

Buhumil Eicher

 

Panahidu je održao sveštenik Srđan Jablanović iz Srpske crkvene opštine Knez Lazar. Organizator je udruženje "Česi prijatelji Srba na Kosovu", kojim predsedava čuveni režiser Vaclav Dvoržak, autor dokumentarnog filma "Oteto Kosovo".

- Međunarodno pravo prestalo je da važi 24. marta 1999. godine. Tada je počelo da važi pravo jačeg - istakla je Foldina Jaroslav, poslanik češke skupštine i predsednik međuparlamentarne saradnje sa Srbijom.

NE BI IM PROŠLO

- PITALI su Čehe 1999. da li hoće u NATO i oni su to prihvatili. Posle samo nekoliko dana, NATO je napao bratski i prijateljski srpski narod! Da su tada u pitanje dodali napad na SRJ, Češka nikad ne bi postala članica NATO - uverena je Katerina Konečna, poslanica u Parlamentu EU.

Narodni poslanik Jirži Kobza je parafrazirao reči Jaroslava Bašte: "Mi hoćemo mir. Ko poseje Kosovo, on žanje Krim." A, Milutin Ilić, savetnik u Poslaničkoj kancelariji parlamenta Češke, upitao je da li će početi novi svetski rat kao posledica nepostojanja međunarodnog prava. Predstavnica nevladine organizacije "Ne NATO bazama" Eva Novotna je upozorila da Velika Britanija sprema isporuku municije ukrajinskoj vojsci sa osiromašenim uranijumom:

- Na Kosovu su italijanski vojnici masovno oboljevali, dok su nemački oštro reagovali kada su shvatili da su bezmalo mesec dana tamo a da nisu dobili upustva kako da se zaštite od posledica zračenja! Pitamo se da li je ikada neko dao uputstvo nesrećnim stanovnicima na područjima Kosmeta koja su gađana osiromašenim uranijumom?! Nas koji postavljamo to pitanje optužuju da širimo dezinformacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna