MILOŠ KOG SU LEKARI PUNIH OSAM SATI OPERISALI, SVEDOČI ZA "NOVOSTI": Cela smena borila se za moju ruku (FOTO, VIDEO)

B. RADIVOJEVIĆ

23. 03. 2023. u 19:29

PACIJENT kojem su lekari u Klinici za neurohirurgiju UKCS punih osam sati prišivali pokidane nerve, kako bi vremenom uspeo da povrati funkciju leve ruke gotovo iščupane iz ramena u saobraćajnoj nesreći na motoru, izašao je iz bolnice. Efekti izuzetno komplikovanog zahvata, kakav je i prvi put urađen na ovoj klinici, još ne mogu da se vide. Ako sve bude išlo prema planu doktora: on će dnevno, za po jedan milimetar, u narednih godinu dana, povećavati pokretljivost ruke.

МИЛОШ КОГ СУ ЛЕКАРИ ПУНИХ ОСАМ САТИ ОПЕРИСАЛИ, СВЕДОЧИ ЗА НОВОСТИ: Цела смена борила се за моју руку (ФОТО, ВИДЕО)

Foto: D. Milovanović

Od ponedeljka će na rehabilitaciju u Institut u Sokobanjskoj. Taj vid lečenja počinje tačno kako je medicinskim protokolima i predviđeno, tri nedelje posle operacije. Iako je iz našeg teksta o podvigu tima lekara UKCS, kojem se pridružio i kolega grudni hirurg iz VMA, javnost saznala za ovaj slučaj, teško povređeni mladić od 29. godina, za "Novosti" prvi put govori šta se zapravo dogodilo:

- Ja sam Miloš Kačuk, zaljubljenik u motore, sin, muž i otac dečaka od sedam godina, po zanimanju limar, sada sa jednom funkcionalnom rukom nisam potpuno nesposoban, ali za mnogo toga i jesam, ne mogu, recimo, sam da isečem parče mesa u tanjiru. To je užasan osećaj. Posle nesreće neizvesno je bilo da li ću uopšte preživeti, a sve je, pričali su mi kasnije lekari, ukazivalo i na mogućnost da ostanem "biljka". Kad sve to saberem, dobro je, nosim se s tim što mi se dogodilo, brzo sam prohodao, imam bolove, ali kako je moglo da bude - odlično je.

 

Tog 24. septembra Miloš je seo na motor - "suzuki GS" da ode do roštiljdžinice jer su se sinu jeli ćevapi, a kući se vratio posle mesec i po dana.

- U duploj traci sa prvenstvom prolaza, na 500 metara od Trošarine ka Autokomandi, vozač kola iz suprotnog smera, presekao mi je put. "Preleteo" sam na krov njegovog vozila, skliznuo na šoferku, pa pod kola. To sam video na snimku. Ja se ničeg ne sećam. Probudio sam se posle 15 dana kome u Urgentnom centru, i pitao se šta tu radim. Znao sam ko sam, ali ne i šta se desilo.

Miloš je u nesreći zadobio čak 45 preloma: obe podlaktice, desne butne kosti, vilice, desne jagodične kosti... Povredio je dva donja i dva gornja kičmena pršljena, desnu stranu karlice, imao je i unutrašnje i spoljašnje krvarenje iz mozga...

- U bolnici sam proveo 45 dana, prvo u Urgentnom, kasnije sam prebačen u "Selters" u Mladenovcu - priča Miloš. U banju sam otišao, i iz nje izašao nepokretan. Sad mogu da hodam, ne kao ranije ali... Desna ruka se osposobila, čekam da vidim šta će biti sa levom. Rekli su mi "po milimetar dnevno", ali to nije za pokret, nego za nerv. Ruku ne pomeram, da li ću, i kad ću ne znam.

 

Profesor Lukas Rasulić i njegov tim, operacijom koju su uradili, pokušavaju Milošu da povrate funkciju ruke iz ramena i lakta. Prva dva i po sata zahvata bila su im potrebna samo za traženje tzv. brahijalnog pleksusa, odnosno grupe nerava koji šalju impulse iz kičme ka ramenu. Naredna dva i po sata trajalo je pribavljanje dijafragmalnog živca. Puna tri tri sata potom radili su na oživljavanju - reinervaciji.

- Čekam, sada da vidim da li će biti oporavka za koji je, kako su mi lekari objasnili, potrebno od 10 meseci do tri godine da se fukcionalnost u ramenu i laktu vrati koliko je moguće. Ako bude tako, onda će videti da li mogu nešto da urade i za šaku - kaže Miloš.

Od motora ostala - slika

MILOŠ Kačuk, prema statistici, jedna je od 80 osoba koje dnevno u Srbiji dožive saobraćajnu nesreću, a samo pukom srećom nije i ona jedna osoba koja u sabraćaju svakog dana izgubi život.

- Od motora je ostala samo slika, potpuno je uništen i bačen - priča Miloš. - Tri godine sam vozio. Bio sam svestan da ću se, svaki put kada sednem na motor, naći u bar jednoj rizičnoj situaciji. Biti bajker je lepo iskustvo, ali ostali učesnici u saobraćaju ne paze na motoriste, te tako strada čak 80 odsto vozača motocikala. Desetak dana pre nesreće napravio sam sam turu od 1.000 kilometara, potpuno bezbedno. Ovo što se desilo je tuđa krivica. Ne znam sad, ako budem mogao, možda ću opet sesti na motor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

U NEDELJU SNEG: Evo u kojim delovima Srbije će drugog dana vikenda pasti 20 centimetara snežnog pokrivača