CRKVA UVEK POMAGALA LJUDE ŽELJNE ZNANJA: U Hramu Svetog Save patrijarh uručio stipendije studentima završnih godina fakulteta

D. B. M.

23. 02. 2023. u 20:18

PATRIJARH srpski Porfirije uručio je večeras, u kripti Hrama Svetog Save, stipendije studentima završnih godina šest fakulteta - Pravnog, Filozofskog, Elektrotehničkog, Mašinskog i Bogoslovskog. Tim činom je nastavio tradiciju srpskih arhijereja i patrijarha koji su lično pomagali školovanje mladih, osnivali škole i fakultete.

ЦРКВА УВЕК ПОМАГАЛА ЉУДЕ ЖЕЉНЕ ЗНАЊА: У Храму Светог Саве патријарх уручио стипендије студентима завршних година факултета

I.Marinković

- Prosveta je ključna tačka u jednom narodu, a mi pokušavamo da se držimo svega što je identitet, autentičnost i trajno - poručio je patrijarh i dodao da se nada da će se potruditi da u narednim godinama stipendije dobiju i studenti drugih fakulteta.

Istakavši da je Hram Svetog Save dobro mesto za ovakvu svečanost, ministar prosvete Branko Ružić je rekao:

- Srpska crkva je uvek pomagala istaknute pojedince željne znanja. Drago mi je da je ta tradicija nastavljena.

Konkurs je zaživeo prošle godine, a već ove stipendiraju se i dva studenta Mašinskog fakulteta: Veljko Miletić i Slobodan Radovanović. Stipendije su dobili i Lidija Maslać, Lazar Marjanović, Simona Novaković, Milan Bogosavljević, Lazar Erić, Antonija Jovičić, Vojko Mišević, Đorđe Gojković i Mirko Milovanović.

- Stipendije su veliki podsticaj za naše usavršavanje u onome što volimo. A, ova stipendija nas obavezuje i zbog toga ćemo se potruditi da opravdamo blagoslov - zahvalila se studentkinja Lidija Maslać u ime svih dobitnika.

Pod svodovima Hrama Svetog Save hor je izveo "Ton despotin", "Oče naš", "Mileševku". Među uglednim zvanicama bili su dekani fakulteta, univerzitetski profesori, crkveni velikodostojnici i drugi ugledni gosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri