SOCIOLOG VUKOVIĆ OTKRIVA: Kampanja laži koja se vodila protiv Srba doslovno prepisana na medijsku kampanju protiv Rusije

Boris Subašić

24. 02. 2023. u 17:03

AMERIKA neće slati svoje vojnike u Ukrajinu, jer joj ne trebaju slike njihovih mrtvačkih sanduka u toku izborne kampanje, koju je Bajden ovih dana započeo posetom Kijevu. Sukob u Ukrajini će potrajati, a novo pregrupisavanje u svetu neminovno, smatra ugledni naučnik.

СОЦИОЛОГ ВУКОВИЋ ОТКРИВА: Кампања лажи која се водила против Срба дословно преписана на медијску кампању против Русије

FOTO: Arhiva novosti

- Amerika je još uvek veoma moćna iako je u opadanju, ali ne zaboravimo da je i Rim vekovima propadao. Iako se i dalje promoviše kao globalni lider, ona je svesna pada i želi da ga zaustavi. Ona podržava rat u Ukrajini u nadi da će se Rusija raspasti i da će posle toga Amerikanci doći do bogatstava Sibira. Međutim, ratove dobijaju realne vojske i ekonomije, a Rusija poseduje oboje. Štaviše, Rusija je jasno rekla da mora da pobedi inače će biti nuklearnog rata. Slanje nemačkih tenkova Ukrajini probudilo je ružne uspomene i dovelo do samomobilisanja Rusa. Zapad pak kao vojsku koristi Ukrajince i Poljake u ukrajinskim uniformama, prema nedavno objavljenim informacijama potkrepljenim fotografijama ogromnih grobalja u Poljskoj - analizira dr Vuković.

On smatra da postoje signali da neki visoki krugovi u SAD razmišljaju kako bi se elegantno moglo izvući iz sukoba u Ukrajinim svaljujući krivicu na jednu administraciju, a ne na dugoročnu spoljnu politiku, kao što je bio slučaj u vijetnamu ili Iraku.

- O tome svedoči činjenica da je američki Jevrejin, istraživački novinar Sejmor Herš, iz anonimnih i pouzdanih izvora dobio informaciju da su diverziju na gasovodu Severni tok izveli Amerikanci uz pomoć Norvežana. Isti istraživački novinar je dobio Pulicerovu nagradu 1969. za otkrivanje američkih zločina u Mi Laju, u vijetnamskom ratu. On je i 1972. otkrio čuvenu aferu Vitergejt u Njujork tajmsu, a 1993. je prezentovao dokaze da su reganova i Bušova administracija dale nuklearno oružje Pakistanu. Herš je 2003. raskrinkao Britance kao tvorce laži o hemijskom oružju Sadama Huseina koje je bilo povod za američki napad na Irakm a godinu dana kasnije otkrio je i mučenje u američkom zatvoru u Abu-graibu...Takve podatke odabranom novinaru uvek daje neko iz vrha države, pa sami izvucite zaključak, ko je Heršov pouzdani izvor da su Amerikanci razorili Severni tok - kaže dr Vuković.

Sociolog smatra da je Rusija u vezi Ukrajine napravila više velikih propusta, a svi su povezani sa lošim informisanjem.

- Rusija je ušla u rat sa nesrazmerno malim snagama jer nisu imali ni dobru procenu snage ni pripremljenosti ukrajinske vojske. Nisu bili svesni ni odlučnosti Ukrajinaca, jer nisu imali informacije da denacifikacija Ukrajine posle drugog svetskog rata nije izvedena. Vrlo slična situacija onoj na početku raspada Jugoslavije. Zato se sukob se rastegao i mnogi su prognozirali da će Rusija izgubiti, zaboravljajući da Rusi brzo uče na greškama. Rusija je najopasnija kada pretrpi teške udarce. Setimo se da je Napoleon pušten da uđe u zapaljenu Moskvu, posle čega je počela njegova katastrofa. Hitlerove armije su stigle do predgrađa Moskve i izgubile bitku koja je bila najava niza poraza, do Berlina. Rusija sada neće stati do ispunjenja ciljeva jer je svesna da bi primirje značilo odlaganje nastavka rata na 5 do 10 godina. Šta su ti ruski ciljevi samo se nagađa, smatram da njih zna samo najuži vrh ruske administracije. Nezavisno od ishoda sukoba u Ukrajini već imamo velikog gubitnika u ovom ratu, a to je Evropska unija. Ona će biti sve slabija jer je po nalogu SAD presekla energetske i sirovinske veze sa Rusijom, čije energente i sirovine i sada kupuje, ali preko posrednika koji pripadaju angloamerikom krugu uticaja. Evropa je u zamci jer nije samoodrživa i postala je potpuno zavisna od SAD. Naravno da to vidi ceo svet i da dolazi do stvaranja novih saveza. Indija i Kina će se prirodno svrstati uz drugu samoodrživu silu, Rusiju. Multipolarni svet će se stvarati u sledećih 5 do 10 godina – smatra dr Vuković.

Prilikom obraćanja javnosti 21. februara Vladimir Putin je govorio o projektu Ukrajine kao "anti-Rusije", koji je započet još u 19. veku "kada su Austrougarska i Poljska  pokušale da otrgnu naše istorijske korene”.

Projekat propagandnog rata i ocrnjivanja Rusije kao divljačke i agresivne zemlje je još stariji kaže dr Slobodan Vuković. On je u kapitalnom delu “Etika zapadnih medija” opisujući kampanju laži protiv Srba tokom raspada Jugoslavije doslovno nacrtao buduću medijsku kampanju protiv Rusije.

- Prpagandni rat protiv Rusije počeo je još u 15. veku kada se Ivan Četvrti Vasiljevič proglasio za pravoslavnog cara i tokom vladavine dvostruko uvećao teritoriju svoje centralizovane i modernizovane države, sa 2,8 miona kilometara kvadratnih na 5,6 miloiona kilometara kvadratnih. Prvu kampanju je predvodio Vatikan, a zatim je štafetu preuzelo Ujedinjeno kraljevstvo, koje tu ulogu ima i danas. Englezi su autori svih prljavih medijskih kampanja koje prethode ulasku Amerike, odnosno NATO u rat, od Iraka, preko Srbije, do Ukrajine. Imaju vekovno iskustvo u tome, a Rusi nisu mogli da im pariraju, naročito kada su ih isključili sa globalne informatičke mreže, koja je time pokazala svoju pravu ulogu u ratnim operacijama Zapada – kaže dr Vuković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice