ZAPAD I DALJE PRODUBLJUJE KRIZU: Istoričar Srđan Graovac o ratu u Ukrajini i posledicama po Rusiju

J. S.

14. 02. 2023. u 21:01

U TRIBINI na zahtev gledalaca koja se nadovezuje na prošlomesečno predavanje o posledicama rata u Ukrajini po Evropu, istoričar Srđan Graovac razmatra trenutno najaktuelniju temu koja opterećuje međunarodne odnose, i ukazuje na posledice koje će ovaj sukob imati po Rusiju.

ЗАПАД  И ДАЉЕ  ПРОДУБЉУЈЕ КРИЗУ: Историчар Срђан Граовац о рату у Украјини и последицама по Русију

M.Stojković

Graovac napominje kako je vremenska distanca od godinu dana dobra šansa da se stvari sagledaju realističnije i da se utvrde perspektive ovog rata. Da bi takav presek bio jasan i činjenično potkrepljen, potrebno je napraviti mali istorijski uvod kojim se osvetljava pozicija Rusije u predvečerje rata.

Predavač pravi reminescenciju na „kataklizmu epskih razmera" koja je Rusiju zadesila nakon Hladnog rata i ukazuje na ključnu promenu u vidu odlaska Jeljcina i Putinovog stupanja na vlast. Putinova uloga ogleda se najpre u velikom poduhvatu vraćanja države pod kontrolu vlasti i pravljenju šanse za ekonomski oporavak.

Graovac ističe kako je okidač za sva kasnija dešavanja na spoljnopolitičkom planu to što se Rusija konačno osetila dovoljno snažnom za realizaciju svojih ideja i prestanak oslanjanja na usmena obraćanja Zapada, čime upućuje na čuveno obećanje dato Gorbačovu kako se Zapad neće širiti ka istoku.

Jasno je da NATO ne može primiti u svoje okrilje zemlju sa nerešenim teritorijalnim pitanjem i smatra se kako je Rusija dovoljno bliska sa Nemačkom i Francuskom da bi one stavile veto na predlog ulaska Ukrajine u NATO, ali Graovac napominje kako jedna velika sila ne može zavisiti od toga.

On smatra da nas očekuje produžetak sukoba, budući da Zapad nema razlog da odustane od ideje slamanja Rusije i izazivanja krize, ali da će posledice ovog sukoba biti dalekosežne i epohalne.

Predavanje istoričara msr Srđana Graovca „Ratu Ukrajini – posledice po Rusiju" može se  pogledati na Jutjub kanalu KCNS

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)