MIHAILO MAG ZA RUBIKOVU KOCKU: Mališan iz Dublja, kod Svilajnca, savladao sve tajne popularne mozgalice

Z. G.

04. 02. 2023. u 12:10

MALENI Mihajlo Stamenović (8), iz Dublja nadomak Svilajnca, u glavi slaže algoritam za algoritmom, a njegovi vešti prsti "lete" dok slažu raznobojne kvadrate Rubikove kocke. U kocku uopšte ne mora da gleda, jer algoritme zna napamet.

МИХАИЛО МАГ ЗА РУБИКОВУ КОЦКУ: Малишан из Дубља, код Свилајнца, савладао све тајне популарне мозгалице

Mihajlo sa tatom Aleksandrom, Foto Privatna arhiva

Popularnu mozgalicu, dimnezija tri puta tri, složi za samo 18 sekundi. Iako je to daleko od svetskog rekorda za odrasle, koji iznosi 3,47 sekundi, Mihajlo neprestano vežba na kockama raznih veličina i oblika, pa će se prijaviti na prvo takmičenje koje bude organizovano u Srbiji.

- Napamet znam redosled algoritama. To mi omogućava da brzo složim kocku. Tata Aleksandar je pre godinu pokušao da mi objasni kako on to čini, ali mi je bilo komplikovano. Onda sam sam pokušao da rešim tu misaonu zagonetku. Kasnije sam na internetu našao najbrže načine za slaganje - kaže za "Novosti" svilajnački spid-kjuber Mihajlo.

Mihajlo sa tatom Aleksandrom, Foto Privatna arhiva

On se od omiljene igračke ne odvaja, pa u školu nosi dva ranca. U jednom su mu knjige, a u drugom Rubikove kocke. Ni na spavanje ne odlazi bez njih. Neku obavezno stavi na noćni ormarić. Ima ih 17, ali sanja da ima Rubikovu kocku "gan 12 magnetik", koja može da se okreće veoma brzo.

- Rubikovu kocku, koja mi je bila hobi pre petnaestak godina, mogu da složim za dva minuta, tako da se više ne takmičim sa Mihajlom. Izazov nam je da složimo kocke kad god odemo na neki dečji rođendan. Rubikove kocke im kupuju za poklone, ali niko ne ume da ih složi. Bez obzira što Mihajlo kaže da to ume svaki trogodišnjak, to nije baš laka zanimacija. Mihajlo je tako napravio "revoluciju", jer su se mnoga deca iz našeg kraja zainteresovala za rešavanje ove misaone igrice, dobre za razvoj moždanih vijuga, pažnju i koncentraciju - kaže Mihajlov tata Aleksandar.

Mihajlo sa tatom Aleksandrom, Foto Privatna arhiva

Mami Dragani milo je što Mihajlo nije samo naučio da vrti kocku već je saznao sve o njenoj istoriji, vrstama, takmičenjima. Čak ga je zanimalo i kako ona funkcioniše, pa ju je rasklopio.

- Kada se za nešto zainteresuje, maksimalno se tome posveti. Matematika mu je omiljeni predmet. Postiže izuzetne rezultate. Na školskom takmičenju, na kome je bio najmlađi u grupi, bio je treći. Voli i sport, da se druži sa vršnjacima i da sa tatom igra šah - veli Dragana.

BRAĆA

MIHAJLOV sedmogodišnji brat Nikola više voli puzle. Zato najmlađi Marko, koji ima samo četiri i po godine, voli da nauči sve što najstariji brat zna.

- On malo, kako voli da kaže, "razmuva Rubikovovu kocku", zapamti šta je uradio i vrati poteze. Onda se hvali kako ju je složio - kaže Aleksandar kroz osmeh.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!