SRPSKI ŠAH NA GLIGINOM PUTU; Obeleženo 100 godina od rođenja srpskog velemajstora (FOTO)

N. Rašić

02. 02. 2023. u 17:00

NA današnji dan pre 100 godina rođen je šahovski velemajstor Svetozar Gligorić. Tim povodom održana je svečana akademija u Svečanoj sali Doma vojske Srbije.

СРПСКИ ШАХ НА ГЛИГИНОМ ПУТУ; Обележено 100 година од рођења српског велемајстора (ФОТО)

Foto: N. Rašić

Gligorić je najbolji srpski šahista svih vremena. Jugoslaviju su zahvaljujući njemu smatrali drugom šahovskom velesilom u svetu, odmah iza Sovjetskog Saveza. Između 1950. i 1982. godine 15 puta je bio jugoslovenski predstavnik na Olimpijadi osvojivši čak 12 medalja. Takođe, u 12 navrata je osvojio prvo mesto na prvenstvu Jugoslavije.

Svečanosti su između ostalih prisustvovali ministar sporta Zoran Gajić, predsednik FIDE Akradij Dvorkovič, generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije Andrija Jorgić, srpski velemajstor Aleksandar Matanović.

Takođe, bilo je puno gostiju iz zemlje i inostranstva, mnogobrojni zvaničnici FIDE, reprezentativci, kao i legendarna Alisa Marić.

U odsustvu predsednika ŠSS Dragana Lazića, goste je pozdravio Andrija Jorgić i poželeo im dobrodošlicu.

Zoran Gajić je istakao da će Ministarstvo sporta pružiti svu potrebnu podršku Šahovskom savezu Srbije.

Nagrada za fer-plej nosi ime Svetozar Gligorić

Međunarodna šahovska federacija ustanovila je nagradu za fer-plej, a koja nosi ime Svetozara Gligorića. Predsednik FIDE Akradij Dvorkovič primio je laskavo priznanje koje mu je uručio Andrija Jorgić.

Dvorkovič je izrazio zadovoljstvo što je deo ovako velikog događaja i istakao da je Svetozar Gligorić jedan od najznačajnijih ljudi u istoriji šaha.

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde, na obeležavanju stogodišnjice od rođenja velemajstora Svetozara Gligorića. Bio je to jedan od sportista koji je posedovao veliku harizmu po kojoj je bio prepoznatljiv. Nadam se da će srpski šah ponovo biti tamo gde je bio i računajte na podršku Ministarstva sporta Republike Srbije. Drago mi je što je i premijerka prepoznala sve to - rekao je ministar Gajić.

Srpski velemajstor Aleksandar Matanović naveo je da je njega i Gligorića spojila ljubav prema 64 crna i bela kvadrata.

- Bili smo drugari, suparnici i protivnici na šahovskoj tabli, a prijatelji 64 godine. Zbližili su nas 64 crna i bela kvadrata, zbližili i odredili nam životne puteve. Kakav je Gligorić bio, možda najbolje govori kada je na šahovskoj olimpijadi Fišer ponudio remi, a on odgovorio "Ne" - rekao je Matanović.

Poznat i po blistavoj novinarskoj karijeri

Gligorić je devet godina radio u "Borbi", zatim kao spoljno politički komentator nedeljnika NIN, a nakon toga i dve decenije je radio kao novinar Radio Beograda, gde je dobio priznanje "Zlatni mikrofon".

Ljubav prema muzici pretočio je u autorsko delo album "Kako sam preživeo 20. vek". Govorio je deset stranih jezika i napisao više knjiga. Njegov lik našao i se na poštanskoj marki, a jedna beogradska ulica nosi Gligorićevo ime.

- Kada je početkom ovog veka doneo odluku da ne učestvuje na šahovskim takmičenjima, posvetio se muzici. U 80. godini savladao je klavir, note, kako se zvuci prenose na hartiju - naveo je slavni šahista.

Kako je poslednjih godina Novak Đoković svojim uspesima podigao ugled Srbije u svetu, tako je u prošlom veku to činio Svetozar Gligorić - zaključio je Matanović.

Ono što posebno raduje, u holu je bio veliki broj juniora koji predstavljaju budućnost srpskog šaha. Oni, kao i svi prisutni, mogli su da pogledaju izložbu, kao i dokumentarni film u čast legendarnog Gligorića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju