BEOGRAD - CENTAR BALKANSKE GASTRONOMIJE: Svečana dodela Mišelinovih priznanja za najbolje restorane prestonice (FOTO)

Promo

03. 02. 2023. u 10:00

GEOGRAFSKI položaj, između istoka i zapada, i impozantna raznovrsnost tokom istorije, čine Srbiju zemljom snažne i raznovrsne kulinarske kulture u kojoj se tradicija udružuje sa strašću mladih talenata, spremnih da učine da Beograd zasija pred očima ljubitelja dobre hrane.

БЕОГРАД - ЦЕНТАР БАЛКАНСКЕ ГАСТРОНОМИЈЕ: Свечана додела Мишелинових признања за најбоље ресторане престонице (ФОТО)

Foto: Željko Kovačević

Beogradska gastronomska scena nastala je ukrštanjem grčkog, turskog, mađarskog i balkanskog nasleđa, a upravo je naš glavni grad “zaveo“ inspektore Mišelinovog vodiča svojim brojnim gastronomskim adutima.

Misija Mišelinovog vodiča ostaje nepromenjena 120 godina posle svog prvog izdanja: podeliti najbolje kulinarske destinacije svuda u svetu. Beograd sa svojom novom dinamikom i gastronomijom koja zauzima centralno mesto, nudi posebno topla i plemenita iskustva ugostiteljske delatnosti.

Ova selekcija bila je sačinjena u skladu sa istorijskom metodom anonimnih i nezavisnih inspektora Mišelinovog vodiča koji su, na bazi univerzalnih kriterijuma, vrednovali restorane ove destinacije, kako bi gastronomima celog sveta ponudili pravi izbor.

Upravo u ovom kontekstu, Mišelinov vodič imao je zadovoljstvo da otkrije beogradsku selekciju za prethodnu godinu, na čijem spisku se nalaze još tri restorana u prestonici, što čini ukupno 17 restorana koji nose oznaku Mišelinove preporuke za najbolje restorane na svetu.

Tim povodom je 2. februara Turistička organizacija Srbije, u saradnji sa kompanijom Metro Cash&Carry Srbija, organizovala svečanu dodelu Mišelinovih priznanja u svojim prostorijama u Beogradu.

Dodeli je prisustvovao veliki broj novinara, gostiju i dobitnici nagrada. Prisutnima su se obratili zamenica ministra turizma Dunja Đenić, direktorka TOS-a Marija Labović i generalni direktor Metro Cash&Carry Srbija André Rinnensland.

Da saznate u kojim restoranima vas čeka svetska usluga i još bolja kuhinja kliknite OVDE.

Šta je Mišelinova zvezda?

Mišelinove zvezdice su najveće i najvrednije priznanje u kulinarskom svetu koje dobijaju restorani sa pestižnom ponudom i uslugom.

Iako je Mišelin poznat po proizvodnji guma, ova kompanija, koja je stacionirana u Parizu, takođe je poznata po svom godišnjem Mišelinovom vodiču.

Mišelin je 1900. godine počeo da izdaje svoj turistički vodič Evrope, kako bi se novi vozači ohrabrili da posećuju lokalne restorane na svojim putovanjima. Danas mnogi prestižni svetski kuvari, ali i posetioci restorana, smatraju Mišelinove zvezdice oznakom kvalitetnog restorana.

Zvezdice se ne dobijaju lako i dodeljuju se samo najboljim restoranima u jednom određenom gradu u vodiču.

Kako zaraditi zvezdu?

Ako Mišelinove zvezde određuje proizvođač guma, šta ih čini tako posebnim?

Prvo, treba da znate da Mišelin radi samo u određenim regionima, tako da ako se vaš restoran ne nalazi u području koje vodič pokriva, neće vas uzeti u obzir.

Pre nego što stavite svoje vreme i energiju kako bi ste zaslužili te čuvene zvezde, uzmite u obzir da Mišelin koristi anonimne inspektore za procenu restorana i nikad ne znate kada ih možete očekivati.

Niko sa sigurnošću ne zna šta je potrebno da bi se zaradila Mišelinova zvezda, ali postoje priče onih koji su osvojili zvezdu:

- čista kuhinja,

- osoblje koje posvećuje pažnju detaljima, 

- jela koja se pripremaju sa francuskim naglaskom dobijaju pažnju od Mišelin-a

Zvezdice se ne dobijaju lako i dodeljuju se samo najboljim restoranima u jednom određenom gradu u vodiču. Danas mnogi prestižni svetski kuvari, ali i posetioci restorana, smatraju Mišelinove zvezdice oznakom kvalitetnog restorana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024