VOŽNjA pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila u krvi, odbijanje alko-testa, vožnja bez vozačke dozvole ili tokom mere zabrane upravljanja vozilom - samo su neki sa spiska od 18 saobraćajnih prekršaja zbog kojih će se oduzimati vozilo, prema predloženim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Bojan

28.01.2023. 07:35

Voleo bih da vidim kako ćete oduzeti i po kom zakonu iznajmljeni ili pozajmljeni automobil kada vlasnik vozila ni na koji način ne može uticati na vozačae

Tale

28.01.2023. 07:36

Za gore navedene prekrsaje ne da treba odizimati vozilo nego trajno bez prava na polaganje oduzeti i vozacku dozvolu uz obaveznu posetu kod psihijatra .

Zoran

28.01.2023. 07:44

Možda nije sve ni stavljeno u članak, ali, vožnja pod dejstvom alkohola preko 1,2 promila a ne pominju se opijati-psihoaktivne supstance u stvari, nisu sve i daleko od toga da su sve opijati koji umrtvljuju, neke su podsticajne i izazivaju agresiju, nesmotrenost, divljanje iako "poboljšavaju" budnost (u stvari onemogućuju san a dovode u stanje smanjenih kognitivnih, refleksnih i drugih sposobnosti opasnih za vožnju). Jedino je ispravno kao i kod oružja, ako dobijete lekarsku dijagnozu zavisnika od alkohola ili psihoaktivnih supstanci, ili neke od dijagnoza psihičkih poremećaja-bolesti opasnih za upravljanje vozilom, gubite dozvolu za oružje i za upravljanje motornim vozilima, rad na opasnim mašinama itd. Dok god imate dijagnozu. Inače mera ne vredi, možete smatrati da će čovek dok je trezan, razmisliti kako da se vrati sa "proslave" kad popije i koliko to može da ga košta, ali, onaj ko je non-stop pod dejstvom, nema takvu mogućnost i na njega ova mera ne utiče preventivno. Preventivno je da mu se zabrani mogućnost da puca, gazi pešake i zaleće se u druga vozila jer je verovatnoća da će to da uradi sa oružjem ili volanom u ruci, mnogostruko veća nego kada je ta ista osoba trezna.

Milan

28.01.2023. 08:07

Upravo je tačka 18 sporna! Ako se računa hitna pomoć, vatrogasci policija uredu ali ako se računaju razni ministri njihovi savetnici rođaci i te onda je to favorizovanje nedodirljivih! Ja lično sam imao loše iskustvo per nekoliko godina baš sa jednim od tih nedodirljivih jer jednostavno zbog banovine nisam imao gde da bežim i samo pukom srećom smo izbegli sudar ! A najviše prekršaja krše upravo policija i ti nedodirljivi! Unesite u zakon da i oni mogu biti kažnjeni za prekršaje!

predrag

28.01.2023. 08:12

Čitam ovo i razmišljam...kakav zapravo mora biti čovjek koji koji je u stanju raditi ovakve prekršaje ...ko mu je uopšte mogao izdati dozvolu....pola šofera koji je imaju zapravo je nebi trebali imati..Pitanje svih pitanja ...Da li nam vozilo treba da se prevezemo od tačke a do tačke b ili da se dokazujemo ..ko sam ja sam...i još nešto ...ometanje vozila u preticanju (namjerno povećavanje brzine u trenutku dok te neko pretiče ) tretirati kao pokušaj ubistva ..... Lično mislim da će ovo samo povećati prag novca koji se policajcu "gurne u džep da zažmiri "

Milutin

28.01.2023. 08:12

Automobil je lična imovina ili sredstvo za rad.po ustavu ne može se oduzeti automobil zbog saobraćajnog prekršaja.gluplji predlog zakona do sad nisam video.ako porodica ima jedan automobil i koriste ga više članova a samo jedan član porodice koristi alkohol zašto bi ostali članovi porodice bili bez automobila.stalno imamo neke glupe predloge od verovatno nedovoljno školovanih zakonodavnih odbora.

Bobby

28.01.2023. 08:19

Докле више тај комунизам ? Кривац ће после неког времена на слободу, али ће му возило бити одузето ! И он за пар стотина евра не може да купи друго ? Ово је чиста "намештаљка" да би се некима "типовала" и одузимала возила. А мишљења Уставног суда одавно више немају никакве везе са правом.

Sima

28.01.2023. 08:25

Malo je to! Da mu se zapleni sva pokretna i nepokretna imovina, i da se otpusti, ako je zaposlen. Ne moz tu da vrslja od sad bilo ko! Ni zeka ni jaga ni koza ni vo!

Drzava

28.01.2023. 09:11

Drzava nam je otimacka pa takve zakone i donosi. Auto je često porodična svojina i zbog greske jednog člana, država onemugacava funkcionisanje cele porodice. A zaplenjena vozila ce policija budzasto prodavati svojim rodjacima i prijateljima kao sto vec rade izvrsitelji.

Nenad

28.01.2023. 10:29

Nasilno oduzimanje tudje imovine, prema zakonu, je pljačka! Trenutno je na trulom zapadu aktuelna pljačka ruske imovine, prema zakonu koji sami smisljaju, pa valjda i naša "patka vidjela da se konji potkivaju..."

Maja

28.01.2023. 11:37

Nista pametnije do sada nisam procitala. Svakoj osobi koja se nadje da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola, da je bilo koliko, vozilo treba oduzeti. Za njih ne postoji ni jedan saobracajni propis, pa cak ni na semaforu gde prelazimo kada se jasno vidi da je dozvoljeno. Od pijandura i ludaka koji se izzivljavaju za volanom jedva sacuvate zivot. Vesela deca trce samo sto pre da predju. Oduzimanje dozvole za trajno je jedino resenje.

Marko

28.01.2023. 13:32

Samo napred, vreme je za prave kazne za neodgovorne vozače. Nažalost obično se negde u Skupštini ublaži taj prvobitni predlog zakona. Ako želimo manje mrtvih i povređenih u saobraćaju, kazne moraju biti rigoroznije.

Coa

29.01.2023. 08:22

Svi vi koji ste protiv mere oduzimanja vozila Po Meni spadate u tu kategoriju problematicnih I incidentnih vozaca,inace sto bi brinuli zbog toga!!!!