KIKINĐANI BRILJIRALI PODNO ALPA: Naši mladi muzičari nižu uspehe i van Srbije (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

24. 01. 2023. u 19:20

NA premijeri „Mini opere III“ u Slovenskom narodnom gledališću u Ljubljani, pre nekoliko dana, na sceni je bilo i dvoje mladih Kikinđana. Stefanija Udicki svirala je violinu, a bariton Vladimir Jakšić pevao je jednu od uloga.

КИКИНЂАНИ БРИЉИРАЛИ ПОДНО АЛПА: Наши млади музичари нижу успехе и ван Србије (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva i Darja Stavrs Tisu

Ovo dvoje mladih su studenti Akademije za glazbu Univerziteta u Ljubljani, koja je za izvođenje pripremila projekat od četiri originalna kratka operska dela izvedena na sceni Opere i baleta SNG-a. Pod muzičkim rukovodstvom Jakoba Barba i Iztoka Kocena, opere su izveli studenti pevačkog odseka i Kamernog orkestra, a u zaokruženu celinu spojila ih je rediteljka Eva Hribernik. Stefanija Udicki imala je glavnu ulogu u delu "Vatreni cvet" ("Ognjena roža"), a imala je i veliku ulogu u operi "Suncokretov sirup" ("Sončnični sirup"") u kojoj je Vladimir Jakšić pevao.

- Četiri mini opere napisali su mladi slovenački kompozitori, sve četiri su različite. U izvođenju je učestovalo ukupno 11 solo pevača i još deset u horu. Bio je ovo moj debitantski nastup, pevao sam ulogu Fenla u operi "Suncokretov sirup", kompozitora Simona Kravosa, koju je izvelo troje pevača, dve koleginice i ja. Presrećan sam, ne mogu da opišem taj uzvišeni osećaj pevanja na velikoj sceni opere u Ljubljani. Sve je snimala nacionalna RTV Slovenije – uzbuđeno nam prenosi Vladimir Jakšić, student treća godine, u klasi profesora Matjaža Robausa.

Vladimira i njegove dve koleginice na sceni je pratio i hor, a violinu je svirala njegova sugrađanka i prijateljica iz Kikinde, Stefanija Udicki. Ona je završila Školu za muzičke talente u Ćupriji, zatim osnovne studije na akademiji u Ljuljani, a sada pohađa master studije.

- Glavnom ulogom u mini operi "Vatreni cvet” čiji je autor Miha Nahtigal, u organizaciji akademije, krinisala sam uspešnu sezonu. Naime, prethodne godine sam, pored uspešno završenih obaveza na matičnom fakultetu, položila audiciju za prestižni internacionalni orkestar Gustav Maler jugendorkester za letnji projekat koji je podrazumevao Evropsku turneju po najznačajnijim kulturnim uporištima Evrope, a čiji dirigenti su bili Teodor Kurencis i Juka-Peka Saraste. U okviru tog projekta učestvovala sam na više festivala u Austriji, Italiji i Nemačkoj. Takođe sam imala priliku da sviram u nekoliko čuvenih koncertnih sala među kojima je i velelepna ”The Concertgebouw” u Amsterdamu – navodi Stefanija, koja je trenutno učesnica „Erasmus +“ programa i ove godine se školuje u Barseloni u klasi profesorice Helene Satue. Razvoj svoje karijere vidi u saradnji sa profesorkom, a za uloge će konkurisati na brojnim audicijama za koncerte i festivale po Evropi.

I dok oboje ostvaruju uloge u Sloveniji, gde se akademski obrazuju i usavršavaju, mladi Kikinđani Stefanija Udicki i Vladimir Jakšić, spremni su, kada im obaveze dozvole, i za nastup u rodnom gradu i svojoj zemlji.

- Uslovi za školovanje u Sloveniji su odlični. Od Grada Kikinde dobijam stipendiju i zahvalan sam na toj podršci. Stanujem privatno. Na mojoj prvoj premijeri u operi u Ljubljani u publici su bili moji roditeljim otac Siniša i majka Marija – navodi ponosno mladi Jakšić.

KLARINETISTA MATIJA

- Na akademiji u Ljubljani trenutno je nas troje iz Kikinde. Osim Stefanije i mene, na odseku za klarinet je Matija Francuski. Svi smo tu jedni za druge, da se međusobno podržimo i pomognemo kada je to potrebno. Ponosno predstavljamo naš grad – napominje Vladimir Jakšić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!