MANJE TUŽILACA - SIGURAN KOLAPS: Više javno tužilaštvo u Beogradu upozorava na opasnost od izmena Zakona koji reguliše njihov rad

V. C. S.

17. 01. 2023. u 07:28

RAD Višeg javnog tužilaštva u Beogradu (VJT), kao najvećeg u Srbiji, biće ozbiljno ugrožen, pa i blokiran, ako bude usvojena odredba Nacrta zakona o javnom tužilaštvu, kojom se onemogućava upućivanje tužilaca iz osnovnih u viša javna tužilaštva.

МАЊЕ ТУЖИЛАЦА - СИГУРАН КОЛАПС: Више јавно тужилаштво у Београду упозорава на опасност од измена Закона који регулише њихов рад

Ova institucija već ima manjak ljudstva, Foto N. Skenderija

Na ovo je upozorilo VJT u glavnom gradu, dodajući da odredba propisa koji je trenutno na javnoj raspravi, predviđa samo upućivanja iz tužilaštava istog ranga, na tri godine.

Miodrag Marković, prvi zamenik beogradskog višeg javnog tužioca, objašnjava da se upućivanje kao institut primenjuje kako bi se hitno, privremeno, popunila upražnjena mesta u višim tužilaštvima i posebnim odeljenjima za suzbijanje korupcije, do odluke Državnog veća tužilaca o izboru novih zamenika.

- Upućivanje se vrši na godinu dana odlukom republičkog javnog tužioca i može se produžavati kako bi tužilaštva nesmetano funkcionisala. Da je DVT redovno vršilo izbor zamenika u viša tužilaštva, u skladu sa realnim potrebama, ne bi bilo potrebe da se primenjuje institut upućivanja - objašnjava Marković.

Miodrag Marković, Foto VJT Beograd

Ovako, došlo se u pat poziciju, pa će novom odredbom biti, kako kažu, direktno ugroženo funkcionisanje tužilačke organizacije, pogotovo VJT u Beogradu. Trenutno radi 65 zamenika tužioca od kojih je trećina - 21, upućena iz osnovnih tužilaštava. I rukovodeći kadar su upućeni tužioci, poput rukovodioca Krivičnog odeljenja i njegovog zamenika, Koordinatorke za rodno zasnovano nasilje, kontakt tačaka za napade na novinare, pripadnike policije, advokate. U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije od 22 zamenika, njih 12 je upućeno, a u Tužilaštvu za organizovani kriminal devet. Upućeni tužioci bili bi, shodno odredbi, vraćeni u osnovna tužilaštva, a VJT u Beogradu bi ostao bez trećine kadrova!

- Složeni predmeti poput teških ubistava, iznuda, silovanja, obljube nad detetom, trgovine opojnim drogama, koruptivnih i drugih dela u kojima postupaju upućeni zamenici, bili bi dodeljeni njihovim kolegama koje ostaju (npr. postupci za ubistvo Jelene Marjanović, protiv trenera jahanja M.Đ, zamenika načelnika SBPOK-a, za ubistvo Luke Žižića, dela tzv. vračarske grupe itd). Povećao bi se broj mesečnih dežurstava po tužiocu, kao i broj pritvorskih predmeta u kojima moraju hitno da postupaju, pa bi se smanjili kapaciteti za efikasno gonjenje učinilaca krivičnih dela. Zamenici tužilaca koji ostaju imali bi uvećanje predmeta 50 odsto, uz priliv novih - kaže Marković.

Samo iz Smedereva, Valjeva i Pančeva

Ako upućivanja budu moguća samo iz tužilaštava istog ranga, VJT u Beogradu bi mogao da se popuni samo iz VJT u Smederevu, Valjevu ili Pančevu, gde je malo tužilaca. U Pančevu su samo četiri zamenika, većina pred penzijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...