PREGALAC NA PONOS RODU: Radmila Berić, iz Uzdolja kod Knina, više od decenije posvećena očuvanju srpske kulture i tradicije

J. Matijević

07. 01. 2023. u 17:00

IZ svake nevolje se uzdigla, nedaće je nisu unizile već uzvisile, “Oluja” joj je grane lomila, ali koren nije iščupala, sve kroz šta je u životu prošla osnažilo ju je toliko da danas svakom izazovu gleda pravo u oči.

ПРЕГАЛАЦ НА ПОНОС РОДУ: Радмила Берић, из Уздоља код Книна, више од деценије посвећена очувању српске културе и традиције

Foto Udruženje “Žene kosovske doline”

Takva je Radmila Berić, iz Uzdolja u Dalmatinskom Kosovu kod Knina. Žena neverovatne energije i entuzijazma. Žena-zmaj. Borac. Pregalac na ponos svog srpskog roda.

Posle poslednjeg, zloglasnog pogroma Srba u Hrvatskoj, kada se činilo da će im se i u Kninskoj Krajini zametnuti svaki trag, Radmila je sa suprugom i tri sina (jedan rođen u Kninu, drugi u Čačku, a treći u Banjaluci) smogla snage da se, pre 12 godina, iz izbeglištva vrati svome domu i da na zgarištima dedovskih kuća, sa svima onima koji su postupili kao ona, počne da kuje budućnost za sebe i svoje potomke. U Kosovu, onom u Dalmaciji, godinama stameno bije bitku, boj za dostojanstven život svojih sunarodnika, za očuvanje srpske tradicija, jezika i ćirilice.

Danas, u svom Uzdolju, sa Udruženjem “Žene kosovske doline”, čiji je predsednik - doslovno čini čuda! Ne samo što se brinu za stare, njih 35 kojima svakodnevno obezbeđuju i nose obroke i brinu se o njima, već i za mlade kao i za više od 100 srpske dece koja sada žive u Dalmatinskom Kosovu, organizuju mnogobrojne obrazovne, društvene i kulturne programe.

Foto I. Marinković

Radmila Berić

- Kada sam se vratila u Uzdolje, kao profesor razredne nastave, konkurisala sam za posao u 50 škola od Knina do Drniša i svuda sam bila odbijena. Tada sam rešila da uz pomoć evropskih fondova otvorim “Eduka centar”. Tako je sve počelo - priča nam Radmila. - On je vremenom postao magnet za mlade, a ja sam, sa onima koji su se u njemu zaposlili, zaista svim srcem posvećena vaninstitucionalnom radu sa srpskom decom.

Vedra i nasmejana, Radmila nas je vodila kroz sve prostorije Centra smeštenog uz obalu reke Kosovčice. Pričala nam o planovima i svemu što trenutno rade.

- Naša deca ovde uče srpski jezik, istoriju, kulturu - priča nam. - Organizujemo radionice, štampamo časopis “Bac’de oko”, imamo razne sekcije, izrađujemo ekološke sapune, organizujemo putovanja u srpske svetinje ne samo u Hrvatskoj... Koliko god da nam je teško, želimo da pošaljemo pozitivnu sliku, jer naši mališani to zaslužuju. Oni treba da imaju na umu ko su i ko su im preci. Zato ih učimo svemu što treba da znaju o sebi i svom narodu jer osim u porodici, nigde drugo, pa ni u školi, to ne mogu da nauče.

Radmiline reči na delu su nam potvrdili Bojan Berić (15) i Matea (16) i Jelena (10) Petrović. U “Eduka centru” ispod portreta Nemanjića i njihove iscrtane loze, fotografija Tesle, Vuka, Dositeja i drugih znamenitih Srba, bojili su svoje akvarele. Bojana su, stidljive devojčice “gurale” ispred sebe, da “sve kaže novinarima”.

Foto I. Marinković

- Volimo ovde da dolazimo. I kad ne idemo u školu, za vreme raspusta ovde se svaki dan okupljamo. Družimo se, učimo, organizujemo recitale, a posebno se radujemo kad pripremamo Svetosavsku akademiju i priredbu za Božić - kazao nam je Bojan.

ORDEN OD PREDSEDNIKA SRBIJE

ZA izuzetne zasluge u obrazovanju i očuvanju kulturnog, etničkog, istorijskog i verskog identiteta Srba u Dalmaciji, Radmilu Berić je za Sretenje 2021. odlikovao predsednik Aleksandar Vučić Zlatnom medaljom za zasluge.

- Učinio je veliku čast i meni i Srbima u Dalmatinskom Kosovu. To je jedan čin u nizu dela podrške koju smo dobili od predsednika i Srbije. Mnogo nam znači ta svest da ovde živimo 365 dana, a ne da nas se sete i verbalno podržavaju samo u danima obeležavanja godišnjice “Oluje”. Mi u Hrvatskoj više nismo konstitutivni narod i dobro znamo šta to znači, ali imamo neka prava i mogućnosti koja naš narod često ne koristi zbog autocenzure. I to je najopasnije. Mi želimo da pokažemo da može i drugačije.

POSAO ZA JOŠ 35 MLADIH

PRED sam kraj minule godine, Radmilu i “Žene kosovske doline” obradovala je vest, koja je “posledica” njihove upornosti i posvećenosti. Zahvaljujući učešću na jednom konkursu, uspeli su da dobiju novčanu podršku i da u “Eduka centru”, od 1. januara ove godine, zaposle još 35 mladih, uglavnom Srba iz Dalmatinskog Kosova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna