60. NAJPLEMENITIJI PODVIG - DEČAKA IZVUKAO IZ STRUJNOG KOLA: Svetislav Đurica, iz Gajdobre, po tinejdžera na vrh dalekovoda

Lj. Preradović

06. 01. 2023. u 21:00

OSMO majsko predvečerje zauvek će ostati u sećanjima četrnaestogodišnjeg dečaka iz Gajdobre i njegovog sugrađanina Svetislava Đurice (53), policajca u Bačkoj Palanci.

60. НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ - ДЕЧАКА ИЗВУКАО ИЗ СТРУЈНОГ КОЛА: Светислав Ђурица, из Гајдобре, по тинејџера на врх далековода

Foto privatna arhiva

Život im je tog dana isprepletao puteve. Samo zahvaljujući hrabrosti i nesebičnosti ovog čuvara reda tinejdžer je izbegao najgore. Njega je policajac, ne misleći o svom životu, uspeo da spusti sa metalnog dalekovoda, gde je upao u strujno kolo i bio povređen.

Bespomoćan, samo levim stopalom zakačen za prečku stuba, pet-šest metara iznad zemlje, visio je naglavačke.

Đurica je tog dana bio van dužnosti, sa porodicom kod svoje kuće, nedaleko od poljane na kojoj se odvijala drama. Oko 18 časova zazvonio mu je telefon. Dečakov otac uznemireno je govorio da mu je sin povređen, ali da ne zna kako, jer su mu sinovljevi drugovi telefonom dali šturu informaciju. Molio je Đuricu da ode da proveri šta se desilo, jer su oni u Mladenovu.

- Odmah sam seo u auto i uputio se gde mi je rekao, ali dečaka nisam pronašao - seća se Đurica.

Foto privatna arhiva

Žurnim koracima krenuo je dalje kroz seosko groblje i ubrzo čuo zapomoganje. Prva pomisao, kaže, bila mu je da je tinejdžer, možda, upao u baru iza groblja. Ni tu ga, međutim, nije bilo. Nastavio je dalje da ga traži. Odjednom, ugledao je zastrašujuću sliku, koja mu je, veli, i danas pred očima: na metalnom električnom stubu naglavačke je visio dečak i zapomagao.

- Samo levim stopalom se "držao" za prečku stuba, na metar od strujnih žica. Svakog trenutka je pretila opasnost da izgubi snagu i da padne. Imao je opekotine po rukama i grudnom košu. Iskreno, prepao sam se. Razmišljao sam šta da uradim, a da ne pogrešim - priča Đurica, policajac koji plavu uniformu nosi 29 godina.

Svestan rizika, ali samo sa jednom mišlju - da pomogne detetu i spase ga, Svetislav je počeo da se penje po metalnoj konstrukciji, sve vreme hrabreći dečaka rečima: "Mili, jak si ti, izdrži još malo, sve će biti u redu." Srećom, i bi tako!

Uspeo je da stigne do povređenog deteta, koje je već bilo na ivici snage. Nije bilo nimalo jednostavno skinuti ga odatle: odglaviti stopalo i bezbedno ga prihvatiti, a da obojica ne padnu. U prvom pokušaju nije uspeo, ali hrabri čovek, otac dvoje dece, nije odustajao.

Svojim leđima ga je podupro i nekako uspravio. Lagano i oprezno se sa dečakom na leđima spuštao sa velike visine. Kada su bili metar od zemlje, dok se uznemogao tinejdžer poslednjim atomima snage pridržavao za metalni stub, Đurica je skočio na zemlju. Potom je to učinio i dečak, a u naručje ga je dočegao njegov spasilac.

Rekli smo Svetislavu da je heroj, a on štedljiv na rečima kada treba da govori o svom podvigu, samo veli da on to ne misli i da je heroj krupna reč.

- Zna se ko je heroj. Heroji su oni koji su dali živote za ovu zemlju i učinili velika dela.

A, kada se čovek nađe u situaciji kao ja ili odreaguje ili ne. Ja sam uradio sve što sam u tom trenutku mogao i zauzvrat ne očekujem ništa. Vaspitan sam da pomognem svakom, ako mogu, a to prenosim i svojoj deci - kaže policajac Đurica.

RODITELjE U KOLA, PA ZA SANITETOM

SPUSTIVŠI dečaka na sigurno, Đurica nije sve završio. Dok su povređenog tinejdžera kolima Hitne pomoći, koju je njegov otac pozvao na putu od Mladenova, odvozili u Dečju bolnicu u Novom Sadu, naš junak je svojim kolima sa dečakovim roditeljima krenuo za sanitetom.

- I dečak, od jeseni srednjoškolac, i njegovi roditelji su mi zahvalni - stidljivo govori Đurica ne želeći da ističe svoje delo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024