SEĆANJE NA NAJTRAGIČNIJI BOŽIĆ U ISTORIJI ŠAJKAŠA: Obeležena 81. godišnjica početka zloglasnog pogroma u južnoj Bačkoj

Z. GRUMIĆ

04. 01. 2023. u 15:04

CENTRALNI godišnji pomen nevino stradalim Srbima, Jevrejima i Romima u zloglasnoj januarskoj Raciji u južnoj Bačkoj 1942. godine, kada su mađarske fašističke okupacione snage uz podršku dela lokalnog mađarskog i nemačkog življa tokom pogroma koji je trajao mesec dana pobile i pod led Tise i Dunava bacile više od 4.000 ljudi, održan je danas u Šajkašu.

СЕЋАЊЕ НА НАЈТРАГИЧНИЈИ БОЖИЋ У ИСТОРИЈИ ШАЈКАША: Обележена 81. годишњица почетка злогласног погрома у јужној Бачкој

Z. Grumić

U hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u, prisustvu predsednika Opštine Titel Dragana Božića, brojnih meštana i gostiju, svetu arhijerejsku liturgiju služili su episkopi, bački Irinej i mohački Damaskin, uz sasluženje sveštenstva Eparhije bačke.

Nakon molitvenog pomena, episkop Irinej je napomenuo da je prvi put u okviru tog parastosa služen kanon nevino postradalim svetim mučenicima, proglašenim na prošlom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC.

- Ovde u Šajkašu je 1942. godine bio zloglasni crni Božić za srpski narod. Nije slučajnost da su zločinci birali upravo velike crkvene i verske praznike da bi ispoljili svoju patološku mržnju i zle zamisli – rekao je vladika Irinej i dodao da su najgori zločini nad našim narodom i u proteklim ratnim zbivanjima „gotovo po pravilu“ vršeni o Božiću ili drugim velikim praznicima.

U samom mestu Šajkašu je, prema popisu žrtava, tokom  racije započete 4. a okončane 29. januara uhapšeno i kasnije pobijeno 26 meštana.

Odbor za obeležavanje Racije u Bačkoj je 2017. godine doneo odluku da centralni pomen u znak sećanja na nevino stradale bude održan svakog 4. januara u drugom mestu južne Bačke.

                                     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024