PROLEĆE U JANUARU: Za Božić do 15 stepeni

Novosti online

04. 01. 2023. u 08:08

SRBIJA će i Božić dočekati sa temperaturama iznad proseka za ovo doba godine, kažu meteorolozi.

ПРОЛЕЋЕ У ЈАНУАРУ: За Божић до 15 степени

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Naša zemlja i dalje se nalazi pod uticajem snažne i veoma tople vazdušne mase koja će prouzrokovati temperature iznad 10 stepeni. Topli dani bez snega biće i na planinama, tako da će gosti planinskih centara morati da se zadovolje veštačkim snegom na stazama jer pravih pahulja neće biti ni u narednim danima.

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže da posle nesvakidašnje toplog početka 2023. godine, koji su obeležile temperature i do 20 stepeni, sledi samo blagi pad temperature.

- Vikend pred nama donosi nam za nekoliko stepeni niže temperature. Ali one će biti i dalje visoke za ovo doba godine, tako da ćemo za Božić biti između 10 i 15 stepeni. Može se očekivati samo povremena kiša u nekim delovima zemlje. Veće zahlađenje i povratak na uobičajene zimske temperature postojaće tek nakon 12. januara - kaže Đurić.

On dodaje da je slična situacija širom Evrope, gde su uglavnom natprosečne temperature za januar.

- Veoma topla vazdušna masa sa Mediterana i Atlantika potisnula je ledenu vazdušnu masu daleko na istok, unutar Sibira, ali se jedan deo ledenog vazduha zadržava nad Skandinavijom. Na primer, da je sada leto, ovakva situacija uslovila bi vreo talas sa severa Afrike i temperature vazduha od 40 stepeni širom Evrope i naše zemlje - napominje Đurić i dodaje da se sneg može očekivati u drugoj polovini januara.

BONUS VIDEO:

CANETOVA RAKIJA SVETSKA BAŠTINA: Šljivovica iz Čačka izabrana da nas predstavlja pred UNESKOM

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri