IMALE SU MINORNU ULOGU: Boris Stojkovski o položaju žena u srednjovekovnom Primorju i Bosni

Novosti online

28. 12. 2022. u 23:15

POSLEDNjA ovogodišnja tribina dr Borisa Stojkovskog nastavak je priče o ženama u srednjem veku, ovog puta u srpskim zemljama, što predavač ocenjuje kao „naročit izazovˮ s obzirom na to da ovo pitanje prati nedostatak istorijskih izvora, posebno kada je reč o Srbiji i Bosni.

ИМАЛЕ СУ МИНОРНУ УЛОГУ: Борис Стојковски о  положају жена у средњовековном Приморју и Босни

kcns

Primorje i Bosna centralna su tema samog predavanja, s akcentom na Dubrovniku i Kotoru, kao i uz pominjanje drugih reprezentativnih gradova poput Skadra i Budve. Dr Stojkovski najpre pravi svojevrsni metodološki uvod, kako bi, u skladu sa vlastitom vokacijom, objasnio čime istoričari raspolažu kada je reč o istraživanju građe za ovakvu temu.

Potom, kako je bio običaj i na ranijim tribinama, gledaocima je predočen položaj srednjovekovnih žena od najviših do najnižih društvenih staleža.Dr Stojkovski napominje da je upadljivo kako su vladari i vladarke kao po pravilu „izuzeti iz odredaba privatnog pravaˮ, što potvrđuje neupitnu tezu o tome da su „srednjovekovna društva kao takva strogo hijerarhijski strukturiranaˮ.

U Dubrovniku i Kotoru postoje jasni pokazatelji ženske pozicije u dominantno patrijarhalno ustrojenom društvu, uz izvesne nijanse i razlike koje dr Stojkovski ističe govoreći o vladarkama, monahinjama svih redova, dojiljama, babicama, trgovkinjama, sluškinjama, a na kraju i o prostitutkama i robinjama.

Za Bosnu je nesporna činjenica da je „uloga žene u bosanskom društvu bila minornaˮ, ali postoje i tragovi o naročitim vladarkama kojima dr Stojkovski u završnici tribine posvećuje posebnu pažnju, te ostavlja osoben doprinos u rasvetljavanju važnih istorijskih ličnosti kakve su bile Jelisaveta Kotromanić, Jelena Gruba, Jelena Nelipčić, Jelena Lazarević (preciznije Balšić, odnosno Hranić) i, na koncu, Katarina Kosača.

Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Žene u srednjem veku: srpske zemlje. Prvi deo – Primorje i Bosnaˮ  može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

BONUS VIDEO - TOP 10 NAJVIŠIH ZGRADA NA PLANETI: Daleko iznad oblaka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere