DAME OD NOVE GODINE RADE DVA MESECA DUŽE: Novi uslovi za ostvarivanje prava na odlazak u penziju primenjivaće se od 1. januara 2023.

J. Ž. S.

15. 12. 2022. u 13:00

ŽENE će od Nove godine raditi dva meseca duže i za napuštanje radnog mesta će im biti neophodno 63,5 leta i najmanje 15 godina staža, dok će kod muškaraca i dalje važiti isti uslovi.

ДАМЕ ОД НОВЕ ГОДИНЕ РАДЕ ДВА МЕСЕЦА ДУЖЕ: Нови услови за остваривање права на одлазак у пензију примењиваће се од 1.  јануара 2023.

Foto Shutterstock

Zakon propisuje pomeranje starosnog uslova za žene sve do 2032. kada će oba pola biti izjednačena, 65 godina života i najmanje 15 osiguranja.

Osim ovog osnova za starosnu penziju, osiguranici mogu to pravo da ostvare sa navršenih 45 godina u radnoj knjižici, bez obzira na to koliko su stari.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara muškarcima će biti potrebno 40 godina staža osiguranja i 60 leta, a damama isto staža, ali 59,5 leta. U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju, a maksimalno 20,4 procenta.

Ilustracija V. N.

Pomeranje uslova za prevremeno napuštanje radnog mesta predviđeno je do 2024, kada će za ostvarivanje ove vrste prava za sve biti neophodno 60 leta i 40 godina osiguranja.

Postupak se pokreće na zahtev stranke koji se, uz prateću dokumentaciju, podnosi nadležnoj filijali Fonda prema mestu prebivališta. U slučaju da osoba nema stalnu adresu, odnosno boravište na teritoriji Srbije, zahtev se podnosi prema mestu poslednjeg osiguranja.

Obrazac za penziju građani mogu da dobiju u svakoj organizacionoj jedinici Fonda ili da odštampaju sa sajta Fonda iz menija Obrasci. Svaki sadrži i spisak dokaza koje treba još dostaviti. Sve može da se podnese i elektronski, preko veb- portala e-Šalter ili poštom, kao preporučena pošiljka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?