PODRŠKA POKRAJINSKE VLADE SLABIJEM POLU: I ženama subvencije za kupovinu nekretnine

Z. GRUMIĆ

05. 12. 2022. u 19:50

PREDSEDNIK Pokrajinske vlade Igor Mirović danas je u Novom Sadu uručio ugovore za 34 porodice u Vojvodini koje su, na odgovarajućem konkursu, ostvarile pravo na subvencije za kupovinu stana ili kuće, odnosno nekretnine čiji će vlasnik biti žena.

ПОДРШКА ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ СЛАБИЈЕМ ПОЛУ: И женама субвенције за куповину некретнине

Z. Grumić

Uručujući ugovore, on je napomenuo da je u ovogodišnjem pokrajinskom budžetu za ostvarivanje te mere demografske podrške izdvojeno ukupno 40,8 miliona dinara.

- Do sada su nekretnine kupljene na ovaj način upisivane ravnopravno na ženu i na muškarca a od sada će u celosti one biti u vlasništvu žena – rekao je Mirović naglasivši da se takav model primenjuje prvi put u Srbiji.

Maksimalan pojedinačni iznos podsticaja za ovu godinu je 1,2 miliona dinara, precizirao je on i dodao da će podsticajna mera za kupovinu nekretnine čiji će vlasnik biti žena u budžetu za narednu godinu biti ojačana kao i da će veću podršku dobiti i druge mere Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

- Za nas je pitanje demografije i pitanje unapređenja položaja žena najvažnije nacionalno pitanje. Pitanje svih pitanja - poručio je Mirović i istakao da će, u okviru pomoći za unapređenje uslova stanovanja porodica sa troje ili četvoro dece, naredne godine biti izdvojeno 400 miliona dinara, što je 50 miliona više nego ove godine.

Na ovaj konkurs stiglo je 110 prijava a među onima koji su dobili bespovratna sredstva je i 11 samohranih majki.

Supružnici Jelica Marić-Dević i Danilo Dević iz Novog Sada iskoristiće ovu podršku za rešavanje stambenog pitanja svoje porodice.

- Mnogo nam znači podrška pokrajine, da dođemo do prve naše nekretnine i to u ovim nepovoljnim uslovima kada su cene stanova izrazito skočile i kad su kamatne stope na stambene kredite takođe vrlo nepovoljne. Zato je ova podrška dragocena, od životne je važnosti – izjavila je buduća vlasnica stana Jelica Marić Dević napominjući da će iznos subvencije „pokriti“ malo više od deset odsto vrednosti nekretnine.

Pokrajinska vlada će, prema rečima njenog predsednika, iduće godine povećati iznos koji dobijaju nezaposlene majke sa troje ili četvoro dece, sa 15.000 na 22.500 dinara.

- Na teritoriji Vojvodine oko 1.400 majki prima ovu pomoć. One se u sistemu socijalne zaštite AP Vojvodine prepoznaju kao neko kome treba pomoći ako želimo da menjamo demografsku sliku – poručio je Mirović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna