NE ODUSTAJU OD SLAVLJENJA NACISTE: Priština obnavlja projekat renoviranja kuće DŽafera Deve

Novosti online

27. 12. 2022. u 10:07

MINISTARSTVO kulture tzv. Kosova planiralo je u budžetu za 2023. godinu 300.000 evra za renoviranje kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici, prenosi Koha.

НЕ ОДУСТАЈУ ОД СЛАВЉЕЊА НАЦИСТЕ: Приштина обнавља пројекат реновирања куће Џафера Деве

Foto: Arhiva Novosti/UNDP Facebook

Tako je projekat, koji je početkom ove godine izazvao velike polemike u javnosti, kako kosovskoj, tako i šire u regionu i delu međunarodne javnosti, ponovo u planu Ministarstva kulture.

Ministar kulture Hajrula Čeku i ranije je dao obećanje da će projekat biti nastavljen i oštro odgovorio onima koji su kritikovali renoviranje kuće Deve koji je bio saradnik nacista tokom Drugog svetskog rata.

Jedan od onih koji su uputili kritike bio je i nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode.

On je tada istakao da je veoma zabrinut zbog renoviranja Devine kuće i objasnio je da Nemačka nema problem sa idejom restauracija istorijskih kuća, već je problematičan lik Deve.

Rode je kazao i da je Deva, sem što je bio saradnik nacista, takođe bio pripadnik zloglasne SS divizije „Skenderbeg”, i podsetio da je ta divizija istrebljivala Jevreje, u čemu je učestvovao i Džafer Deva.

Nemački ambasador je tada je dodao da je pročitao više knjiga o nemačkoj okupaciji u Albaniji u kojima se govori o Devi, kao i da i švajcarski, albanski i američki istoričari takođe navode da bez njega ne bi bila formirana SS divizija „Skenderbeg”.

- Deva je bio i saradnik nemačke obaveštajne službe. Nema pranja istorije! Nemojte iskrivljavati istinu o Holokaustu ili ratnim zločinima koje su počinili nacisti i lokalni saradnici. Kultura sećanja i očuvanje kulturnog nasleđa moraju se shvatiti kao prilike za suočavanje sa prošlošću na otvoren, istinit način. Nemačka ambasada je spremna da podrži svaki razuman pristup kulturi sećanja na Kosovu. Ovo je kultura sećanja na pogrešan način - kazao je Rode.

Nakon toga se oglasio Čeku koji je poručio Rodeu da renoviranje te kuće nije istorijski revizionizam.

(kosovo online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna