PORUŠILI 135 SRPSKIH SVETINJA, A DEVI OBNAVLJAJU KUĆU: Provokacija odmah po zahtevu tzv. Kosova za prijem u SE

V. N.

18. 05. 2022. u 09:40

SVETINjE Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i imaju mnogo veze sa vama, jer ste ih srušili više od 135! Među njima i one koje su na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

ПОРУШИЛИ 135 СРПСКИХ СВЕТИЊА, А ДЕВИ ОБНАВЉАЈУ КУЋУ: Провокација одмах по захтеву тзв. Косова за пријем у СЕ

Foto: Tanjug

Tako je juče direktor Kancelarije za KiM Petar Petković odgovorio ministru kulture privremenih prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu, koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova". Na tvrdnju Čekua da vlasti u Prištini imaju "jedan od najnaprednijih modela u svetu za zaštitu pravoslavnog kulturnog nasleđa", Petković je uzvratio:

- Najnapredniji model zaštite pravoslavne baštine?! Po tome, Hram Hrista Spasitelja u Prištini je u grafitima, Samodreža je pretvorena u toalet i zabranili ste obnovu Arhangela. Da ne spominjem vraćanje zemljišta Visokim Dečanima.

Istovremeno, Čeku je izjavio i da da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici.

- Tačno je da je vaše kulturno nasleđe kuća nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve i da su se UN i EU povukle iz njenog obnavljanja - naveo je Petković.

DAČIĆ: KRŠENjE PRAVA SRBA

PREDSEDNIK Skupštine Srbije Ivica Dačić istakao je juče u razgovoru sa predsednikom Parlamentarne skupštine SE Tinijem Koksom da bi prijem Prištine u SE bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom SB UN i vrednostima koje zastupa ta međunarodna organizacija, kao što su ljudska prava. I Dačić je ukazao na zabranu srpskom stanovništvu na KiM da učestvuje na referendumu i na izborima.

Najnovija provokacija Prištine stigla je samo nekoliko dana pošto je podnet zahtev za prijem lažne države u Savet Evrope (SE). Premijerka Ana Brnabić ukazala je da je to učinjeno u godini kada je tzv. Kosovo uskratilo jedno od osnovnih prava Srbima - izjašnjavanje na referendumu 16. januara i izborima 3. aprila:

- To je vrhunac cinizma. Uz pomoć prijatelja prijavljuju se u SE, koji je zaštitnik ljudskih prava, i to oni koji su poništili sva prava Srba na KiM!

Predsednica Vlade je za TV Pink kazala da je posebno zainteresovana da vidi kako će glasati zemlje Kvinte, koje su, nakon što je Srbima onemogućeno glasanje na KiM, povodom toga izdale oštro saopštenje:

- Očekujem od zemalja Kvinte da stanu iza svojih reči i kažu im ne, ne može. Ali videćemo. Zemlje Kvinte su dale oštru izjavu nakon što je Priština zabranila glasanje Srbima na KiM i kako će ih posle takve izjave podržati da uđu u SE. Nemoguće je, a ako podrže, morali bi da objasne kako te dve stvari idu zajedno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)