ČUVANJE LIDERA NIJE FILMSKA AVANTURA: Pukovnik policije u penziji mr Milan Belić govorio kruševačkim učenicima o obezbeđivanju javnih ličnosti

Sofija Babović

18. 12. 2022. u 08:45

OD pokušaja ubistva američkog predsednika Ronalda Regana 1981, do gađanja figuricom Milanske katedrale Silvija Berluskonija decembra 2009. godine, evidentirani su brojni propusti u obezbeđivanju visokih državnika u svetu.

ЧУВАЊЕ ЛИДЕРА НИЈЕ ФИЛМСКА АВАНТУРА: Пуковник полиције у пензији мр Милан Белић говорио крушевачким ученицима о обезбеђивању јавних личности

Foto S. Babović

Mr Milan Belić, pukovnik policije u penziji, sa 30 godina iskustva na poslovima zaštite u Resoru državne bezbednosti i MUP, pre svega u Jedinici za obezbeđavanje ličnosti, napominje za "Novosti" da je zato ključna politika ovakvih službi - kadrovska.

To je istakao i u zanimljivom predavanju koje je održao đacima Ekonomsko-trgovinske škole u Kruševcu, tokom koga su budući tehničari obezbeđenja mogli da na čuvenim primerima atentata uče o svom pozivu.

- Mladi budu iznenađeni kada sagledaju koliko je obezbeđenje posebnih ličnosti zahtevno i koliko neposredna fizička zaštita određenih osoba ne odgovara njihovim predubeđenjima koje su stekli tako što su gledali filmove - napominje mr Belić.

Posledice nerada, propusta i improvizacije mogu biti porazne. Ne samo zbog samog čina likvidacije visokih zvaničnika. Posledice po narod i javnost takođe su velike.

- Napravićemo jednu analogiju sa fudbalom, koji je ovih dana posebno aktuelan tokom Svetskog prvenstva - napominje Belić. - Vidite kako narod reaguje kada se desi prekršaj nad našim igračem, koji predstavlja našu zemlju. Sad zamislite šta znači napad na funkcionera koji predstavlja državu, brani njene interese, kreira strategiju, koliko je to jak udarac za jednu zemlju. Imate osećaj da neko naš strada, ali i osećaj nesposobnosti i umanjenja vrednosti i značaja same države.

Foto S. Babović

Pukovnik mr Milan Belić, koji je magistrirao na pitanjima terorizma, organizovanog kriminala i bezbednosti i od 2011. do 2018. godine predavao po pozivu na Specijalastičkim akademskim studijama KPA, neposredno učestvovao u čuvanju ličnosti na najvećim pozicijama još u SFRJ, podvlači da se obezbeđivanje pojedinaca razlikuje i u odnosu na funkciju i položaj osobe koje se čuva. Vlasnike velikih korporacija je nešto drugačije obezbeđivati nego, na primer, političare.

Foto I. Marinković

- Svako je specifičan za čuvanje na svoj način, zato postoje intervjui, analiza, dobra priprema je ključna, kao i operativni podaci sa terena - iznosi Belić.

Kod političara i predsednika koji imaju izrazitu interakciju sa narodom, poput predsednika Srbije, objašnjava Belić, primenjuju se druge taktike. Ukoliko su potencijalna opasnost organizovane kriminalne ili paravojne grupe, primenjuju se dezinformacije. Sa nejasnim operativnim podacima, te grupe neće da troše svoje kapacitete.

Foto S. Babović

- Iskreno, naše bezbednosne službe cenjene su u svetu, na vrlo visokom nivou su i, aktuelnim rečnikom fudbala, spremni smo da igramo Ligu šampiona - smatra Belić. - Imao sam privilegiju da sarađujem i diskutujem sa rukovodiocima ozbiljnih jedinica za čuvanje ličnosti i da pričam o problemima koji nisu samo naši. Svima je zajedničko to što je ljudski život na prvom mestu i zato je međuagencijska i međunarodna saradnja važna, ne samo zbog obostranog unapređenja rada već i zbog razmene informacija.

Foto S. Babović

RAZVOJ MODERNIH TEHNOLOGIJA

PARALELNO sa razvojem modernih tehnologija, koje mogu biti deo aspiracija onih koji žele da ugroze nečiji život, radi se i na sredstvima koja to sprečavaju. Nivo tehničke osposobljenosti i pripremljenosti službi u Srbiji, smatra Belić, na vrlo visokom je nivou.

- Veoma je važan operativac, ljudski faktor, da se on pripremi da može da funkcioniše, ima percepciju, predznanja da pretpostavi i predvidi, odnosno spreči neželjene situacije -iznosi Belić. - Videli smo kroz primere i da se kod ozbiljnih službi u svetu, sa dobrim sredstvima i obukom, ipak dešavaju propusti. Zato je izbor kadrova osnov svega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a