"ODGOVORNOST DRŽAVE DA MUŠKARCI I ŽENE ŽIVE SLOBODNO": Istakla je Maja Gojković povodom Međunarodnog dana ljudksih prava

Novosti online

10. 12. 2022. u 09:13

LjUDSKA prava su stub na koji se oslanja naša vizija društva građana i građanki koji jednako uživaju ljudsko dostojanstvo i imaju jednake mogućnosti da žive, rade i razvijaju se, poručila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković povodom Međunarodnog dana ljudskih prava - 10. decembra.

ОДГОВОРНОСТ ДРЖАВЕ ДА МУШКАРЦИ И ЖЕНЕ ЖИВЕ СЛОБОДНО: Истакла је Маја Гојковић поводом Међународног дана људксих права

Foto Z. Jovanović

Maja Gojković, koja i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost istakla je da današnji datum predstavlja najznačajniji podsetnik na vrednosti koje čine glavni stub napretka društva i države.

- Obezbeđivanje svih vidova podrške u njihovom ostvarivanju je naša najvažnija misija i zajednička odgovornost. Ljudska prava su neprikosnovena i garantovana svakom, bez obzira na pol, status i pripadnost i iz njihovog uživanja niko ne može biti izostavljen -  rekla Gojkovićeva.

Ističe se da je Koordinaciono telo svoju misiju usmerilo na poboljšanje položaja žena i ženskih prava u našem društvu, kao neraskidivom delu ljudskih prava.

- Bez posmatranja ljudskih prava kroz prizmu rodne ravnopravnosti i jednakosti žena i muškaraca, ne možemo govoriti o njihovom potpunom dostizanju -  navodi Gojkovićeva.

Gojkovićeva ocenjuje da je odgovornost države, ali i društva u celini, da osigura da i žene i muškarci žive slobodno i dostojanstveno, negujući kulturu nenasilja tolerancije.

- Posebnu pažnju moramo posvetiti brizi o ženama i devojčicama koje se nalaze na marginama društva, pripadaju višestruko diskriminisanim i ranjivim grupama i izložene su nasilju kao najgrubljem kršenju ljudskih prava", istakla je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a