SVEŠTENICI SAČUVALI NJEGOV GROB: Poznati rektor Prizrenske bogoslovije počiva u Kruševcu (FOTO)

S.Babović

01. 12. 2022. u 22:15

ILARION Vesić (1852-1906), jedan od najpoznatijih rektora Prizrenske bogoslovije sahranjen je na Starom groblju u Kruševcu na dostojnom mestu.

СВЕШТЕНИЦИ САЧУВАЛИ ЊЕГОВ ГРОБ: Познати ректор Призренске богословије почива у Крушевцу (ФОТО)

Foto:S.Babović

Od prošle godne, zahvaljujući upornosti kruševačkog sveštenstva i uz blagoslov episkopa Davida, grob znamenitog rektora više nije u trnju. Decenijama je humka bila prekrivena mahovinom i od šiblja mu se nije moglo prići. Otuda i većina Kruševljana i ne zna da je Ilarion Vesić sahranjen u Kruševcu, a gotovo nikome nije poznato, da poreklo upravo vodi iz ovih krajeva.

Rođen je u Pepeljevcu, selu kod Kruševca i posle završene manastirske škole u Veluću i Ljubostinji, bio je parohijski sveštenik 16 godina. Nakon smrti supruge 1877.godine, otišao je na Kijevsku duhovnu akademiju.Rektor Prizrenske bogoslovije bio je od 1891.do 1896. Nakon obavljanja direktorske funkcije u Skoplju, postaje iguman manastira Rakovica. Bio je toliko uspešan crkveni pedagog da je dobio Orden Svetoga Save trećeg stepena i Srebrnu medalju Velikog Miloša. Po povratku u Kruševac 1901, podigao je kuću kod autobuske stanice i njoj je živeo sve do svoje smrti.

Osim groba rektora Ilariona, još dva nadgrobna spomenika spašena su na inicijativu Crkve Lazarica. Nadgrobnici su očišćeni i popravljeni, a slova su ponovo dobila pozlatu. Tako su sačuvani i spomenici protojereja Sibina Đorića(1858-1901) i jereja Spasoja Tomića(1858-1918). Obojica su bili parosi lazaričke crkve.

Prota Đorić je bio paroh od 1858.do 1901.godine, a prethodno je službovao kao učitelj u Jagodini,Medveđi,službovao je u Trsteniku, Kraljevu,gde je bio i sekretar duhovnog suda Žičke konzistorije. Bio je među osnivačima Ženske radničke škole u Kruševcu,a pokrenuo je prvi crkveni časopis “Žiča”, 1889.godine.

Paroh Spasoje Tomić, službovao je pri Crkvi Lazarica od 1890.sve do smrti 1918.godine. Kao i Đorić,važio je za izuzetnog besendika. Počiva pored supruge i sinova koji su preminuli u Prvom svetskom ratu.

Sva trojica crkvenih velikodostojnika dobila su spomenično sećanje kakvo su zaslužili, na Starom groblju u Kruševcu. Na ovom groblju,Kruševljani se sahranjuju od 1864.godine, kada je knez Mihajlo Obrenović doneo odluku da se sva groblja izmeste na periferije gradova. Do tada, sahrane su bile u porti Crkve Lazarice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!