OBIŠAO SVET KAO JOVANČA: Milorad (29) iz Leskovca bio inspiracija Branislavu Nušiću? (FOTO)

Игор Митић
Igor Mitić

28. 11. 2022. u 18:24

MILORAD Rajčević, dvadesetogodišnji mladić iz Leskovca, obišao je svet poput Jovanče Micića, junaka Branislava Nušića iz predstave „Put oko sveta“.

ОБИШАО СВЕТ КАО ЈОВАНЧА: Милорад (29) из Лесковца био инспирација Браниславу Нушићу? (ФОТО)

foto: privatna arhiva

On je na put krenuo godinu dana pre nego što je na sceni nacionalnog teatra počelo izvođenje ovog komada, pa nije isključeno da je baš Milorad bio inspiracija našem čuvenom komediografu.

Jovanči Miciću veliko putešestvije omogućila je srećka Međunarodnog saobraćajnog društva, dok je Milorad ušao u istoriju zbog opklade sa vlasnicima jednog od tada najtiražnijih listova u zemlji - „Malog žurnala“.

Ruku im je pružio uz dogovor da u roku od dve godine prati tačno određenu maršrutu, da u svakom od gradova dobije potvrdu mesnih vlasti da je tamo zaista i bio i da nosi odelo nalik uniformi srpskog vojnika. Zauzvrat mu je, kao nagrada, obećana isplata 10.000 dinara. Mogao je da koristi sva prevozna sredstva. Od „Malog žurnala“ je, svakog meseca, dobijao ondašnjih 150 dinara, a sa sobom je nosio svesku u kojoj je sakupljao autograme svih značajnih ljudi koje je sreo.

U toj svesci našli su se potpisi japanskog prestolonaslednika, sijamskog kralja, jerusalimskog i jermenskog patrijarha, a u nju se upisao i princ Đorđe Karađorđević koga je Milorad sreo 15. marta 1910. godine, dva dana pošto je na dalek i dug put krenuo iz Beograda.

foto: privatna arhiva

Prvi Srbin koji je proputovao svet prikupio je više od 30.000 potpisa najznačajnih državnika, političara, naučnika...Upoznao je Gandija, Hitlera, generala Franka, Teslu, Pupina...Čitaci „Malog žurnala“ uživali su dok su „putovali“ sa njim. Pojavljivao se Milorad i u svim svetskim novinama. Primali su ga i gradonačelnici najvećih gradova. Govorio je 15 jezika i predstavljao je najboljeg ambasadora svoje zemlje o kojoj je govorio uvek kada bi imao priliku.

Mladić koji je rođen u Prokuplju, ali je od malena živeo u gradu na Veternici, nije imao navike svetskih putnika koji su štedeli novac kako bi što dalje stigli. Rajčević je odsedao u najboljim hotelima dok se „držao kao pravi gospodin“.

U Indiji mu priređuju lov na tigrove. Posetio je Cejlon, Persiju i Siriju, a od teške bolesti se oporavljao u Damasku. Po povratku u Srbiju, 21. septembra 1911. godine, priređen mu je svečani doček koji su zabeležile i kamere, a film je prikazivan u bioskopu.

foto: privatna arhiva

- Planove da obiđe Afriku i Ameriku prekinuli su Balkanski odnosno Prvi svetski rat u kojima je učestvovao. Kasnije je ova dva kontinenta ipak posetio, a svoje avanture je pretočio u knjige – ispričao je arheolog Nebojša Dimitrijević, aktuelni direktor leskovačkog Narodnog muzeja i autor publikacije „Leskovac 101“ o zanimljivoj istoriji grada na Veternici namenjenoj pre svega mladima.

ZATVOROM PLATIO ČAST SRPSKOG KRALjA

Milorad Rajčević je obišao celu Evropu. Vozom je prešao Ural, a onda je biciklom nastavio put po Sibiru i Aziji. U Vladivostoku i Mandžuriji držao je predavanja o Srbiji. U Kobeu je pretukao nekog Nemca koji je vređao srpskog kralja Petra, pa je završio u zatvoru. Brodom stiže u Singapur, a iz tamošnjih kockarnica opisuje sobe za samoubistvo. U njima se nalazila stolica i omča za one koji nisu mogli da podnesu veliki novčani gubitak, pa bi tu mogli da ostvare svoj naum, a da ne ometaju ostale igrače i da ne prljaju kockarnicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna