VUČIĆ UPUTIO SAUČEŠĆE POVODOM SMRTI NOGA: "NJegove poruke ostaju uklesane u nacionalno biće našeg naroda"

Tanjug

28. 11. 2022. u 11:03

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas saučešće povodom smrti pesnika Rajka Petrova Noga, člana Udruženja književnika Srbije i Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske.

ВУЧИЋ УПУТИО САУЧЕШЋЕ ПОВОДОМ СМРТИ НОГА: Његове поруке остају уклесане у национално биће нашег народа

Foto: Tanjug

- Sa tugom sam primio vest o smrti pesnika Rajka Petrova Noga, čoveka i patriote koji je na tragu Dučića i Kočića ispisao neke od najlepših i najupečatljivijih stihova u opisu našeg nacionalnog duha i stradanja - napisao je predsednik Srbije u telegramu saučešća.

Navodi da je Petrov Nogo "potekao sa krša koji pamti najkrvaviji period naše istorije u 20. veku, taj iskonski naboj srpskog prkosa i opstanka na jedinstven način pretočio u brojne književne forme".

- Naš narod zapadno od Drine, od Krajine do Republike Srpske, uvek je imao najveću podršku u Nogovom stihu i reči. Njegova percepcija stvarnosti kao odraza nikada zaceljenih rana prošlosti, verno je odslikavala naš etos i karakter, ideale i nacionalne zanose, svu dubinu patnje i praštanja, ali i uzdizanje nakon padova i razočaranja, poraza i bola. I upravo je taj epski naboj, tako moćan u njegovom pesničkom izrazu, bio podstrek našem narodu u najtežim trenucima, kojih je bilo tako mnogo u savremenoj istoriji - naveo je Vučić.

Predsednik je naveo da je Petrov Nogo uvek bio uz svoj narod, da je "plamen njegove reči žestoko unosio ohrabrenje i nadu, vraćajući svako naše posrnuće na put duhovne pobede, na predačku stazu kojom je oduvek bilo najteže hoditi i kojom su išli samo oni najhrabriji i najponositiji među nama".

- Njegove poruke ostaju uklesane u nacionalno biće našeg naroda, kao večita arhetipska iskra slobodarstva i heroizma koja će nastaviti da inspiriše i buduće naraštaje - saopštio je Vučić, izrazivši duboko saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima Nogove reči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (3)

RAZVOD MERKELOVE: Ponela je samo jednu stvar kada je otišla