PRVO POPIS, PA NOVE INVESTICIJE U HAUBICE: Ministarstvo odbrane i revizorske kuće utvrđuju obim vojne imovine

R. DRAGOVIĆ

15. 11. 2022. u 10:24

MINISTARSTVO odbrane naložilo je popis vojne imovine u svim fabrikama odbrambene industrije.

ПРВО ПОПИС, ПА НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ У ХАУБИЦЕ: Министарство одбране и ревизорске куће утврђују обим војне имовине

PROIZVODNjA "Nore" izvoze ispod čekića u Velikoj Plani, Foto D. B.

Na ovom poslu rade organi ministarstva, a u pet od ukupno 19 fabrika namenske poslate su i nezavisne revizorske kuće. Ovaj posao trebalo bi da bude završen do kraja ove godine.

Evidencija vojne imovine u državnim preduzećima koja se bave proizvodnjom naoružanja i vojne opreme deo je šire kampanje modernizacije domaće vojne odbrambene industrije. Ovaj projekat najavljen je pre godinu dana, a predviđeno je dosad najveće ulaganje u tehnologiju i opremu od 145 miliona evra samo u prvoj fazi. Takođe, odlučeno je da do 2027. godine Vojska Srbije naruči "robu" vojnih fabrika vrednu čak 1,2 milijarde evra.

Prve državne investicije od oko 100 miliona evra preko preduzeća "Jugoimport SDPR" već ležu na račune fabrika. Ovaj novac biće potrošen na kupovinu novih proizvodnih pogona, mašine i alat.

- Državni i vojni vrh čvrsto je rešen da namensku industriju izvuče iz prošlosti i čvrsto je ugradi u sistem odbrane. O tome govori i odluka da se petina proizvodnje vojnih fabrika obavezno ostavlja za domaće potrebe, što u prošlosti nije uvek bio slučaj - objašnjavaju za "Novosti" u Ministarstvu odbrane.

- Reč je o ulaganjima koja vode u sveukupnu promenu koncepta vojne industrije. To podrazumeva razumevanje situacije u svetu, ali i jasan stav da namenska ne može da bude strukturisana kao u vreme JNA. Neminovno je prilagođavanje novim trendovima i potrebama naše oružane sile.

Prema planovima opremanja, Vojsku Srbije očekuju dalje nabavke vozila "lazar 3", "miloš", haubica "nora", kao i familije  besposadnih platformi "mali miloš" sa različitim naoružanjem i namenom. Takođe, finansijska pomoć omogućiće mek završetak naoružanja u razvoju, serijsku proizvodnju i masovno korišćenje u oružanim snagama.

Vojsku bi trebalo da pojača izuzetan samohodni višecevni raketni sistem "tamnava" kalibra 122 milimetra, a posle više decenija rečna flotila dobiće i brze borbene čamce. U tom paketu biće i dronovi, kao i masovna modernizacija tenkova M-84 i T-72 i više artiljerijskih sredstava.

Da je na delu zbijanje redova u redovima domaćih oružara, svedoči i niz sastanaka predstavnika države sa direktorima vojnih fabrika. Poslednje instrukcije čelnici vojnih fabrika dobili su od predsednika Aleksandra Vučića na poligonu "Pasuljanske livade". Prema saznanjima našeg lista, država je rešena da zavede red u preduzećima u kojima su dosad beležena sudaranja svojinskih i upravljačkih prava, udela i titulara imovine.

VOJSKU POJAČALO 300 CEVI

ULAGANjE u odbrambenu industriju, kako ističe državni vrh, već daje  prve rezultate: pored pojačanog izvoza i Vojska Srbije širi spisak primljenog naoružanja. Tokom poslednjih godina u VS je ušlo ukupno 294 komada novog tzv. velikog oruđa (borbena vozila, haubice, topovi, raketni bacači...) Plan je da u naredne tri godine oružane snage pojača još 850 ovakvih sredstava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZVEZDA SE REŠILA VEZISTE: Stranac napustio Marakanu, a ostaje u Superligi