VUČIĆ IZ PARIZA: Oni koji su uništili vojsku kritikuju podizanje borbene gotovosti

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

10. 11. 2022. u 18:43

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić susreo se sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu.

ВУЧИЋ ИЗ ПАРИЗА: Они који су уништили војску критикују подизање борбене готовости

Foto G. Čvorović

- Imao sam veoma dobar i sadržajan razgovor o monogim važnim temama sa francuskim predsednikom – poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle susreta sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom u četvrtak u Jelisejskoj palati. Takođe je najavio da početkom sledeće godine očekuje posetu francuskog predsednika našoj zemlji.

Francuski šef države je srdačno dočekao i ispratio predsednika Srbije.

- On je predsednik velike zemlje, druge najveće u Evropi. Ja sam predsednik ponosite, divne, za mene najlepše, male zemlje u odnosu na Francusku. Doživljavam ga kao iskrenog prijatelja naše zemlje i čini mi se da i on poštuje to što govorim istinu, što sam uvek otvoren, da ono što kažemo to i uradimo. Dugo se poznajemo i verujem da je još mnogo toga dobrog pred nama, da možemo velike stvari da potpisujemo kada dođe u Beograd – kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da su razgovori vođeni o situaciji na Kosovu, o bilateralnim odnosima, o evropskoj perspektivi Srbije, saradnji privrednih komora dve zemlje, beogradskom metrou, napretku radova na aeordromu gde “Vensi”, kako je rekao, radi fantastičan postao. Naglasio je da je zadovoljan razgovorima, kao i da ima dosta pojedinosti koje ne može da iznese u javnosti.

Kada je reč o situaciji na KiM, predsednik Srbije je naglasio da je svom domaćinu predočio dokumenta koja potvrđuju stavove Republike Srbije.

- Govorio sam o ozbiljnosti našeg pristupa, o želji da se situacija umiri i stabilizuje. Govorio sam i o frustracijama našeg naroda, o tome kako izgleda kada deset godina neko ne ispuni ono što mora da ispuni i što je potpisao. Rekao sam da srpska reč znači mnogo više nego nečiji potpis – rekao je Vučić.

Na novinarsko pitanje da prokomentariše reči Zdravka Ponoša da je podigao vojnu gotovost vojske više puta nego što je to uradio Tito, Vučić je odgovorio:

- Još nisam uspeo toliko puta da podignem borbenu gotovost, ni hiljaditi deo, koliko su oni uništili naših tenkova, “strela”, “igli”, “zolja”, “osa” i svega drugog, i to ni za šta. Podizanje borbene gotovosti je uvek blagorodno, lekovito, uvek vam pokazuje stanje vaše vojske, uočavate slabe tačke, vidite šta je to što možete da promenite, a istovremeno čuvate, štitite i branite svoju zemlju, ne onako kako su to oni radili 2004. i 2008. godine, već na pravi način kao što to mi činimo danas, kada štitimo mir i stabilnost. To je moj odgovor na neozbiljne tvrdnje nekih političara.

Na novinarsko pitanje da li je tokom razgovora iznet predlog eventualnog rešenja situacije oko izlaska Srba iz institucija na Kim i da li smo bliži formiranju ZSO, predsednik je odgovorio:

- Srbi su jasno napisali u svom zvaničnom saopštenju šta su uslovi za povratak u institucije. A od toga smo veoma daleko. Što se odnosa sa Prištinom tiče, ne postoji razlog zbog koga bih bio optimističan. Doneo sam dokumenta i oko tablica. I pokazao sam ih Emanuelu Makronu. Ali oni (Priština) to neće da prihvate, zato što su to statusno neutralne tablice. Tražimo samo ono što piše.

Na pitanje da prokmentariše spekulisanje u pojedinim medijima da postoji plan u tri tačke za rešenje situacije na KiM, a da je suština da obe strane prihvate francusko-nemački predlog, da se Srbija saglasi da se o ZSO raspravlja u okviru tog plana, Vučić je odgovorio:

- Kako mislite da nam neko stavlja nešto što treba da dobijemo u nekakav zaključni sporazum, a to je trebalo da bude poštovano prvim sporazumom? Nema ništa od tog posla.

Predsednik Srbije je naglasio da je u Briselu još u avgustu istakao da postoji problem s ličnim kartama, koji ne počinje prvog septembra.

- Rekao sam da ćemo predložiti nešto što nije lako za nas, ali je u okviru naše politike i otvorenog Balkana i svega drugog što je nemoguće da bilo ko odbije, da prevaziđemo tu situaciju. Oko tablica je to nemoguće. Meni su rekli tada: mi ćemo preuzeti brigu oko tablica, naš je posao da ubedimo Kurtija da se to reši drugačije. I, kao što vidite, nije se rešilo ništa. Govorim vam o tome kako smo sa svih strana saterani u ćošak, što su Srbi sa KiM razumeli. Sad je mnogo teže. Kako ću ja sutra da im kažem da se vrate u institucije? Srećom, oni su sami postavili uslove, tako da od toga posla nema ništa, dok se ne ispune oba uslova.

Sastanak sa Makronom je ocenio kao najvažniji do sada.

- Imao sam do sada mnogo važnih razgovora sa predsednikom Makronom, ali ovaj je bio najznačajniji. Ima važnih, dobrih stvari za Srbiju – poručio je Vučić.

On je takođe prokomentarisao i izjavu Aljbina Kurtija koji je najavio da postoji mogućnost susreta s njim.

- Postojala je, uvek sam spreman, ali ne verujem da će susreta biti.

Predsednik Srbije će u petak učestvovati na Forumu za mir koji će biti održan u Parizu.

Istakao je i da cela ova situacija pokazuje koliko moramo da budemo svesni da sami moramo da kreiramo svoju budućnost, i da o toj budućnosti brinemo.

 

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (38)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri