MATURANTI OBILAZE MESTA NAŠEG STRADANJA: Pojedine škole sistemski se pripremaju za posete istorijskim mestima i stratištima Srpskog naroda

Lj. B.

12. 11. 2022. u 12:00

NAKON što je Ministarstvo prosvete prosledilo stručno uputstvo o načinu organizovanja ekskurzija i studijskih putovanja, koja podrazumevaju i posete mestima stradanja srpskog naroda, pojedine škole već su počele pripreme putovanja po novim maršrutama.

МАТУРАНТИ ОБИЛАЗЕ МЕСТА НАШЕГ СТРАДАЊА: Поједине школе системски се припремају за посете историјским местима и стратиштима Српског народа

Školarci će uskoro krenuti u obilaske i memorijalnih centara, Foto N. Živanović

Nastavnici istorije u pojedinim gimnazijama već osmišljavaju studijska putovanja za maturante, a trenutno se radi na predlozima mesta koja bi deca trebalo da posete i utvrđuju se i drugi tehnički detalji.

Ovo su prvi konkretni rezultati inicijative Muzeja žrtava genocida iz Beograda, koji je predložio da se značajna istorijska mesta stradanja srpskog naroda iz perioda Drugog svetskog rata uvrste u mapu edukativnih školskih putovanja.

Direktor Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov, koji je i nastavnik istorije, podržava ideju Muzeja žrtava genocida o promeni karaktera ovih školskih aktivnosti.

- Primerenija su studijska putovanja, u okviru kojih bi deca prema afinitetima odlazila na određena mesta, umesto ekskurzija, koje podrazumevaju više oblasti, pa i zabavu - kaže Markov za naš list.

Kada je reč o dilemi u kom uzrastu su deca zrela da shvate određene događaje i suoče se sa strahotama koje su činjene na stratištima, naš sagovornik ističe da su i đaci i u petom i šestom razredu osnovne škole već dovoljno odrasli da razumeju osnovu onoga što se dogodilo.

- Dosta toga zavisi i od načina na koji će im događaji biti interpretirani, odnosno kako će im nastavnik prezentovati - kaže Markov.

- Što se tiče lokacija, Muzej žrtava genocida već je predložio gotovo sva mesta, kako ona koja su opštepoznata, tako i ona za koja je malo ko čuo. Dobra je mogućnost da se posete memorijalni centri u Austriji, jer bi tako i deca mlađeg uzrasta mogla da otputuju u inostranstvo. Sadašnjim pravilnikom je predviđeno da van granica mogu da idu samo đaci završnog razreda srednje škole.

Na listi su Tjentište i druga mesta velikih bitaka, Foto Privatna arhiva

 

Markov smatra da bi izazov mogla da bude jedino poseta Jasenovcu i to u pogledu bezbednosti. On, ipak, naglašava da bi izazovi mogli da se očekuju samo u početku, kao i da nikakvih problema ne bi bilo kada bi putovanja postala redovna.

Inače, Ministarstvo prosvete u stručnom uputstvu školama navelo je da je poenta studijskih putovanja ostvarivanje ciljeva i ishoda obrazovanja i vaspitanja. U skladu sa definisanim ciljem studijskog putovanja, ustanova određuje i zadatke studijskog putovanja, imajući u vidu mesto realizacije, uzrast učenika i potrebe učesnika.

Neki od zadataka - zavisno od ciljeva studijskog putovanja su: upoznavanje nacionalne kulture i kultura drugih naroda, poseta mestima istorijskih događaja i lokacijama stradanja civilnog stanovništva, obilasci spomenika učesnika oslobodilačkih ratova i borbi, posete memorijalnim centrima, spomen-parkovima i spomen-područjima...

 

Uspostavljena dobra praksa

MUZEJ žrtava genocida zahvalio je Ministarstvu prosvete zbog prihvatanja inicijative da se u programe učeničkih putovanja uključi i obilazak stratišta srpskog naroda.

- Na taj način se, posle pauze od nekoliko decenija, ponovo uspostavlja dobra praksa da učenici osnovnih i srednjih škola u sklopu vaspitno-obrazovnih aktivnosti posete i mesta stradanja svojih sunarodnika - navode u Muzeju žrtava genocida u Beogradu.

 

Ilustracija V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili