SKANDALOZNA PRESUDA APELACIONOG SUDA: “Novostima” kazna, jer su citirale Jovanova?!

V. N.

05. 11. 2022. u 07:33 >> 15:17

APELACIONI sud u Beogradu presudio je nedavno protiv našeg lista, a u korist Saše Jankovića, bivšeg zaštitnika građana i bivšeg predsedničkog kandidata, zbog izjava koje je o Jankoviću, posle izbora 2018. godine, izrekao Milenko Jovanov, visoki funkcioner SNS.

СКАНДАЛОЗНА ПРЕСУДА АПЕЛАЦИОНОГ СУДА: “Новостима” казна, јер су цитирале Јованова?!

Foto D. Milovanović

"Novosti" su osuđene jer su, prema oceni suda, povredile čast i ugled tužioca, "ne proverivši poreklo, istinitost i potpunost informacija". U isto vreme, i da apsurd bude veći, onaj koji je te izjave izrekao, odnosno Milenko Jovanov, nije sudski odgovarao.

Ako zanemarimo da je reč o "Novostima", jer se na mestu našeg lista mogao naći bilo koji drugi medij, postavlja se pitanje kako je moguće da tužena strana nije ličnost koja je dala spornu izjavu, nego medijska kuća koja je korektno prenela. Apsurdno je da sud osudi sredstvo informisanja, ali ne i, novinarskim rečnikom rečeno, "izvor informacija", koji je bio javan i nedvosmisleno stao iza svoje izjave?!

Sud je konstatovao da "Novosti" nisu pre objavljivanja informacija, "saglasno pravilima novinarske struke i sa adekvatnom pažnjom", proverile poreklo informacija. Pritom, sud je prevideo prostu činjenicu da u tekstu nije objavljena informacija, već lični sud Milenka Jovanova, iza koga on stoji, pa je nejasno šta je tačno trebalo proveriti.

Foto Tanjug

Milenko Jovanov

Ovako uspostavljena sudska praksa praktično znači da bi svi u Srbiji mogli da tuže svakoga ko koristi novinarske forme poput komentara, intervjua, ličnog stava, pa čak i izveštaja sa konferencija za štampu (a bilo je i takvih slučajeva!). Jer, sve su to novinarske forme koje, za razliku od vesti, informacije ili novinarskog članka, ne zahtevaju proveravanje navoda onoga ko ih iznosi.

Ili možda sud smatra da sve ove žanrove u novinarstvu treba ukinuti, jer su svi unapred "sumnjivi" i uvek je moguće da se sagovorniku omakne nešto zbog čega će medij u kom to bude objavljeno završiti kao optužen.

Osim što sud, koji sudi tzv. štamparke, ne poznaje novinarske forme, on se ovom presudom ogrešio i o član devet Zakona o javnom informisanju i medijima.

- Član devet kaže da su urednik i novinar dužni da s pažnjom primerenom okolnostima, pre objavljivanja informacije koja sadrži podatke o određenoj pojavi, događaju ili ličnosti provere njeno poreklo, istinitost i potpunost. Ali kaže i da su urednik i novinar dužni da preuzete informacije, ideje i mišljenja prenesu verodostojno i potpuno, a ako se informacija preuzima iz drugog medija - da navedu i naziv tog medija. Sud ovakvim i sličnim presudama bukvalno anulira obavezu medija da verodostojno prenesu preuzete informacije, ideje i mišljenja - kaže advokat Mirko Mrkić.

Foto: Tanjug

Saša Janković

On se, takođe, osvrće i na član pet istog akta, koji kaže da se putem medija objavljuju informacije, ideje i mišljenja o pojavama, događajima i ličnostima o kojima javnost ima opravdan interes da zna, bez obzira na način na koji su pribavljene, u skladu sa odredbama ovog zakona.

- Svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obavešten o pitanjima od javnog značaja i sredstva javnog obaveštavanja su dužna da to pravo poštuju decidirano, kaže zakon. Iz toga jasno proizlazi da ne može medij da odgovara za informaciju ili izjavu koju je dobio, posebno ako iza nje imenom i prezimenom stoji izvor informacije - zaključuje Mrkić.

SPORNE REAKCIJE NA NAJAVU ZABRANE

TEKST koji se našao pred sudom objavljen je 21. marta 2018, pod naslovom "Janković bi novi Goli otok" i podnaslovima "Oštre reakcije i vlasti i opozicije na stav lidera PSG da bi zabranio SNS. Jovanov: Spreman da nas gurne u pogibije. Šarović: Srećom, neće vladati." U njemu su prenete reakcije političara na izjavu lidera PSG da će, kada dođe na vlast, zabraniti i rapustiti SNS. Iz opreme teksta vidi se da iza iznetih stavova ne stoji redakcija, već oni koji su ih izrekli.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni