MNOGE ŽENE DO 45 GODINE POSLODAVCI ANGAŽUJU PUTEM FLEKSIBILNIH UGOVORA: Mamama ne daju stalan posao

Novosti online

30. 10. 2022. u 16:29

GOTOVO 60 odsto ispitanica u onlajn istraživanju udruženja "Mame su zakon" bilo je angažovano preko fleksibilnih ugovora o radu i to u privatnom sektoru.

МНОГЕ ЖЕНЕ ДО 45 ГОДИНЕ ПОСЛОДАВЦИ АНГАЖУЈУ ПУТЕМ ФЛЕКСИБИЛНИХ УГОВОРА: Мамама не дају сталан посао

Foto Shutterstock

Prema dobijenim rezultatima, četiri od 10 žena angažovanih na na ovaj način provede više od dve godine u ovom statusu. Poslodavcima se isplati ovakav vid zapošljavanja, jer su obaveze prema radnici skromnije, a raskid saradnje je svakako jednostavniji.

Ovo su samo neki od rezultata istraživanja koje ima za cilj usvajanje izmena Zakona o radu na koje se, između ostalog, i Republika Srbija obavezala u procesu pristupanja Evropskoj uniji. One bi se odnosile, pre svega, na izjednačavanje prava trudnica i porodilja koje su angažovane na nekom od fleksibilnih ugovora sa onima koje imaju ugovor o radu u pogledu korišćenja prava na bolovanje, odmor ili odsustvo sa posla zbog porođaja ili radi nege deteta.

- Svaka druga ispitanica odgovorila je da jeste ili je bila angažovana na ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, a svaka treća po ugovoru o delu. Njih 9,7 odsto jeste ili je radilo putem ugovora o stručnom osposobljavanju i usavršavanju, dok je na ugovoru o dopunskom radu bilo angažovano njih 3,8 procenata - kažu u udruženju.

Najveći broj žena koje rade na fleksibilnim ugovorima je u reproduktivnim godinama, odnosno do 45 i njih ukupno ima 92,9 odsto. Većina je završila srednju školu 32,9 odsto, fakultet 29 procenata, višu školu 12, a master diplomu ima 22,9 odsto ispitanica. Najmanje je sa osnovnim obrazovanjem ili su doktorke nauka.

- Zabrinjavajuća je činjenica da svaka peta žena angažovana na fleksibilnim ugovorima ne zna da nema pravo na bolovanje, odmor ili punu naknadu tokom održavanja trudnoće ili nakon porođaja, dok je svaka šesta to saznala pošto se razbolela, pa želela da ode na bolovanje ili je želela da ode na odmor ili ostala u drugom stanju - navode istraživači.

V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a