EVROPA NE MOŽE DA RAZDVOJI RUSE I SRBE: Natalija Šatiljina - Naša dva naroda povezana su svetinjama

M. Milosavljević

18. 09. 2022. u 10:00

POSLE niza inicijativa i projekata u cilju čvršćeg duhovnog i kulturnog spajanja Srbije i Rusije, kao i jačanja saradnje na polju ekonomije, na inicijativu Natalije Šatiljine osnovan je Rusko-srpski fond za kulturu i nasleđe.

ЕВРОПА НЕ МОЖЕ ДА РАЗДВОЈИ РУСЕ И СРБЕ: Наталија Шатиљина - Наша два народа повезана су светињама

Foto: Priv. arhiva

Ova fondacija, na čijem čelu je ova umetnica, profesor baleta, kako ističe u intervjuu za "Novosti", ima za cilj da intenzivira, proširi i ojača već postavljene temelje kulturne saradnje i razmene između dve zemlje:

- Kada su dva naroda povezana svetinjama, to je najjača moguća veza, tako da Evropa, čak i ako bi htela, nikada ne bi mogla da razdvoji srpski i ruski narod.

* Koji su još ključni imenitelji bliskosti između naroda Rusije i Srbije?

- To su pre svega srčanost, borbenost, porodične vrednosti, tradicija, pravdoljubivost, poštovanje i slavljenje predaka. Tu je i shvatanje izdaje, jer kada vas neko jednom izda, tu nema povratka. Kako biva u životu, između ljudi, tako je i među narodima. Odgovorno tvrdim - za oslonac srpskom narodu najvažniji je savez sa Ruskom Federacijom.

* Odluku da u Srbiji nastavite život doneli ste 1999, one strašne godine kada su i neki Srbi tokom NATO agresije napuštali našu zemlju?

- Posle bombardovanja odlučila sam da ostanem ovde, sa sinom. Rat sam doživela kao svi Srbi, ni ja nisam znala šta me očekuje. Kada je završeno bombardovanje, otišla sam da obiđem roditelje. Ubrzo sam se vratila, prvo da radim, a onda i da živim. Posle petnaest godina sam shvatila da je ovo moj dom. Nekada sam, idući u Rusiju, govorila "idem kući", a sad to kažem kada krećem za Srbiju. Često mi postavljaju pitanje zašto Rusija nije pomogla kada je NATO bombardovao SRJ, a ja tada reagujem impulsivno i nemam nameru da mnogo objašnjavam. Obično im odgovorim: "Pa vi ste bežali iz Srbije, a ja sam bila tu." Tu se razgovor završava.

BRATIMLjENjE, POMOĆ CRKVAMA NA KIM

ZAHVALjUJUĆI inicijativi naše sagovornice, 12 crkvenih zvona otišlo je u srpske hramove na Kosovu i Metohiji. Pobratimila je Šatiljina šest srpskih i ruskih gradova, poslednji među njima su Rostov na Donu i Ivanjica, a na redu su Sremski Karlovci i Kraljevo. Pobratimila je Natalija i pripadnike ruskog ABH sa našim padobrancima iz čuvene 63. brigade.

*  Koji su osnovni ciljevi fondacije?

- Rusko-srpska fondacija za kulturu i nasleđe svoje početke beleži u prestonici kulture, umetnosti i nauke, u gradu mostova, nazvanom i "severna Venecija", Sankt Peterburgu, ili, kako ga mnogi nazivaju, Piter, koji je i moje rodno mesto. U januaru 2021. godine otvorili smo predstavništvo fondacije u Beogradu sa ciljem da ovde razvijamo kulturne i poslovne veze između Ruske Federacije i Republike Srbije. Glavni cilj Fondacije je da podrži kulturne i ekonomske inicijative na jačanju rusko-srpskih odnosa, razvoju kulturne i ekonomske sfere i da saradnju na tom polju učvrsti što je moguće bolje. Vizija Fondacije sastoji se u tome da upravo ona bude sinonim za organizaciju koja uvek postavlja više standarde, kako u oblasti kulture, tako i u oblasti trgovinske razmene i investicija.

* Godinama ste aktivni na realizaciji ovih projekata, ponosni ste i na podršku koju imate, kako u Rusiji, tako i u Srbiji?

Foto: Priv. arhiva


- Fondacija je podržana od strane svih relevantnih institucija Ruske Federacije, počev od Trgovinsko-industrijske komore Rusije, Komiteta za spoljne odnose Sankt Peterburga, Ministarstva poljoprivrede, industrije RF, kao ipredstavnika ruskog Fonda za direktna ulaganja. Ovde je ostvareno uspešno partnerstvo sa Privrednom komorom Srbije, ministarstvima zdravlja Srbije, energetike, i drugim relevantnim institucijama, delovima izvršne vlasti, kao i Ministarstvom kulture Republike Srpske.

* Kakvi su vam budući planovi?

- Najpre, želimo da podignemo spomenik Nikoli Tesli u Srbiji, kao i da učestvujemo u restauraciji više kulturnih objekata i hramova. U planu su nam i objavljivanje knjiga i filmova o prijateljstvu, a sve kroz prizmu istorije odnosa Srbije i Rusije. Imamo mnogo oblasti u okviru kojih postoji prostor za intenziviranje saradnje, i u kulturi, ekonomiji, zdravstvu, obrazovanju... Fondacija je otvorena i za civilno društvo, medije, verske zajednice, privrednike, predstavnike sindikata...

KTITOR I DONATOR

NATALIJA Vladimirovna Šatiljina danas slovi za jednu od najčvršćih spona prijateljstva između Srbije i Rusije. Organizator je nebrojenih projekata od kulturnog i verskog značaja, ktitor i donator nekoliko srpskih crkava i manastira.

* Na ovdašnjem ovogodišnjem "Biznis forumu" govorili ste o važnosti kulture i njenom uticaju na relacije između dva naroda, ali i država, u celini...

- Mislim da sada, kada postoje objektivni problemi i teškoće u međunarodnoj politici i ekonomskim odnosima, kultura treba da dođe do izražaja. Ona je most koji vam omogućava da se održe međudržavne veze. Zato, kultura treba da postane srž odnosa među državama. Često čujem "morali bismo da se bavimo ekonomijom", a ja pitam "kako ćete se baviti ekonomijom i privredom ako ne poznajete mentalitet, poslovne običaje, tradiciju države u kojoj želite da radite".

* Kultura je, ističete, temelj razvoja društva...

- Svakodnevno gradimo kulturne mostove između Srbije i Rusije, pomažemo srpskim kompanijama da počnu da rade u Rusiji, radimo u partnerstvu sa advokatskom komorom koja pomaže građanima Rusije u svim pravnim pitanjima koja se pojave na teritoriji Srbije.

* Posebno ste se angažovali na održavanju duhovnih veza među našim narodima...

- Pre tri godine, na našu inicijativu, u Srbiju je donet hiton Gospodnji, i to, deo odežde Isusa Hrista koji je obišao 80 crkava u Srbiji. Pravoslavni srpski narod nam je veoma zahvalan za naš trud. Zato sada organizujemo prenošenje i moštiju Svetog Andreja Prvozvanog.

Foto: Priv. arhiva

* Godinama proslavljate krsnu slavu - Svetog Iliju. Kada ste odlučili da počnete da slavite porodičnu slavu onako kako je slave Srbi?

- Za mene je prihvatanje krsne slave velika čast i blagoslov. Srbi su po tome jedinstveni u svetu. Jedino vi slavite svetitelje na taj način. Bila sam gost na slavama svojih prijatelja i poželela da i sama budem domaćin na svojoj krsnoj slavi. U početku sam mislila da je to nemoguće, ali, hvala Bogu, moja velika želja se ostvarila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas