OTVOREN SAJAM "EKSPO - RUSIJA SRBIJA": Ruske firme se i dalje sele u našu zemlju

S. B.

07. 09. 2022. u 18:08

OD početka rata u Ukrajini osnovano je oko 500 preduzeća čiji su vlasnici ruski državljani. Istovremeno se dvostruko više njih upisalo kao preduzetnik. Srpske kompanije i dalje podjednako uspešno posluju sa ruskim kolegama i plasiraju robu, istina zaobilaznim putem, na rusko tržište. Sa idejom da se privredna saradnja dodatno osnaži, u Beogradu je danas otvoren međunarodni sajam "Ekspo - Rusija Srbija".

ОТВОРЕН САЈАМ ЕКСПО - РУСИЈА СРБИЈА: Руске фирме се и даље селе у нашу земљу

FOTO: Novosti

Brojniji su danas bili ruski predstavnici. Među izlagačima su bile firme iz oblasti energetike, rudarstva, mašinogradnje, ali i medicine, farmacije, pa i inoformacionih tehnologija. Srpski biznis je predstavljala kompanija zainteresovane da stignu na rusko tržište, ali i neke koje već poznaju ruske kupce.

- Radimo od 2002. godine sa Rusima - kaže Dragan Petković, vlasnik firme koja se bavi proizvodnjom motornih ulja i maziva. - Malo se iskomplikovalo u novonastalim okolnostima, ali uspevamo. Čim je nešto komplikovano, troškovi su veći. Transport je poskupeo, rute su veće. Kupovina ili prodaja neke robe se apsolutno ne isplati. Te dalje rute pojedu svu zaradu. Mi i izvozimo i uvozimo iz Rusije.

Rusija je lane bila naš četvrti spoljnotrgovinski partner. Razmena se poslednjih godina kreće u rasponu između 2,5 i 3,5 milijarde dolara. Pogodnost u poslovanju obezbeđuje Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom. Do ruskih kupaca bi i informatičko-inženjerska frima iz Kraljeva.

- Koristimo priliku da se pokažemo, jer proizvodimo optiku za optičke kablove - kaže Dragan Đuran. - Devet godina izlažemo na evropskim sajmovima. Imamo svoju proizvodnju i ovo nam je način da plasiramo robu na strana tržišta. Ranije smo uvozili nešto iz Rusije i nismo imali problema.

Ovo je šesti mađunarodni sajam i na njemu učestvuje 25 preduzeća, poslovnih udruženja i obrazovnih ustanova iz Rusije, Srbije i Republike Srpske.

BONUS VIDEO: RUSKA MOĆ NA VOJNOJ VEŽBI "VOSTOK 2022": Pogledajte kako "bastion" uništava ciljeve na moru

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)