UČENIKE ZANIMA EKOLOŠKI PREVOZ: Đaci iz Beograda odlaskom u Novi Sad obeležili početak manifestacije "Evropska nedelja mobilnosti"

Danica Jović

18. 09. 2022. u 07:48

UČENICI šestog razreda Osnovne škole "Mika Petrović Alas" prekjuče su izveli izlet od Beograda do Novog Sada u sklopu obeležavanja početka manifestacije "Evropska nedelja mobilnosti".

УЧЕНИКЕ ЗАНИМА ЕКОЛОШКИ ПРЕВОЗ: Ђаци из Београда одласком у Нови Сад обележили почетак манифестације Европска недеља мобилности

Foto: SKGO

Radionicu su zajedno organizovali Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Stalna konferencija gradova i opština, gradovi Beograd i Novi Sad, Osnovna škola "Mihajlo Petrović Alas" iz Beograda, kao i preduzeće "Srbija voz". Tema ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti je bolja povezanost, pod sloganom "Krećimo se kvalitetnije".

Pre polaska vozom "soko" za Novi Sad, na stanici Prokop su učenici imali priliku da čuju predavanje o ekološki prihvatljivim vidovima transporta.

- Drumski saobraćaj u Srbiji jeste najzastupljeniji, ali bi trebalo razmišljati i o alternativnim vidovima saobraćaja, a to su pešačenje, vožnja bicikala, običnih i električnih, a takođe nije loše pomenuti i železnički saobraćaj. Železnica je u prednosti naspram ostalih vidova saobraćaja zbog manje emisije gasova, brzine voza, kao i velike propusne moći zbog broja putnika koje može da preveze - rekla je predstavnica Sekretarijata za saobraćaj Anđela Lazarević.

Po dolasku u Novi Sad decu su dočekali član Veća za saobraćaj i puteve Novi Sad Aleksandar Kravić i zamenica načelnika gradske uprave za zaštitu životne sredine Andrijana Čapko.

Foto: SKGO

 

- Novi Sad svake godine sprovodi niz akcija u vezi sa danima mobilnosti, sledeće nedelje imamo promociju biciklističkog saobraćaja, pešačenja, zapravo ono što podrazumeva "izlazak iz automobila", ne zagađuje vazduh i ne pravi gužve na ulicama - izjavio je Aleksandar Kravić. - Mi smo povećali dužinu biciklističkih staza u Novom Sadu na više od 100 kilometara, što nijedan drugi grad u Srbiji nije postigao ni izbliza.

Andrijana Čapko rekla je gostima iz Beograda da Novi Sad pridaje veliki značaj upotrebi alternativnih prevoza.

USPESI

Kampanja Evropska nedelja mobilnosti sprovodi se od 2002. godine, a 2021. gotovo 3.000 gradova iz 50 država Evrope i sveta je obeležilo ovu manifestaciju. Ove godine radionica je počela 16. septembra i za nju se prijavilo 25 opština i gradova iz cele Srbije, a završava se 22. septembra akcijom "Dan bez automobila" širom zemlje. Najviše uspeha u organizovanju imao je grad Kruševac 2019. godine, kada je i dobio nagradu Evropske komisije za najbolju manifestaciju u Evropi.

- Imamo plan da, uz pomoć društveno odgovornih kompanija, đacima generacije iz svih novosadskih škola dodelimo po bicikl kao nagradu - rekla je Čapko.

Školarci su u organizaciji gradske Uprave za saobraćaj i puteve i Uprave za zaštitu životne sredine, obišli stanicu za iznajmljivanje bicikala. Zatim je upriličena vožnja autobusom na tečni naftni gas, kada su se učesnici radionice provozali preko Mosta slobode do Trga slobode, gde su đaci iskoristili vreme da učestvuju u kvizu i pokažu svoje znanje o saobraćaju. Aktivnost se završila na poligonu za vožnju bicikala.

 

- Hoću da se zahvalim domaćinu Novom Sadu, jer je ovo aktivnost koju zajednički organizuju dva grada. Ovogodišnja tema kampanje je bolja povezanost, pa se nama činilo da je odlična prilika da iskoristimo bolju povezanost Novog Sada i Beograda železnicom za organizaciju ovakve jedne manifestacije koja uključuje decu školskog uzrasta da nauče koji su to vidovi saobraćaja koji ne zagađuju životnu sredinu - zaključila je Klara Danilović iz Stalne konferencije gradova i opštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!