AMBASADE BI PRAJD BEZ OBZIRA NA CENU: 22 države vrše pritisak na Srbiju

E. V. N.

17. 09. 2022. u 08:00

ODLUKA Srbije da zabrani šetnju u okviru "Evroprajda" ujedinila je 22 države koje sad jednoglasno zahtevaju da se marš održi.

АМБАСАДЕ БИ ПРАЈД БЕЗ ОБЗИРА НА ЦЕНУ: 22 државе врше притисак на Србију

Foto: Tanjug

Preko svojih ambasadora, koji su potpisali zajedničko saopštenje, traže od vlasti u Beogradu da sve prođe bezbedno i po zakonu, ali ne nude odgovor kako da se to izvede. I ne zanima ih procena MUP da postoji veliki bezbednosni rizik i da su ugroženi životi!

U saopštenju ambasada, koje su, između ostalog, potpisale SAD, Australija, Kanada, Hrvatska, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Holandija, Slovenija, Ukrajina i Velika Britanija, upućena je podrška pripadnicima LGBT zajednice, uz napomenu da je Srbija napravila značajne korake ka jačanju ravnopravnosti LGBTI osoba i njihovih prava.

- Održavanje "Evroprajda" u Beogradu je proslava i priznanje tog napretka. Nadamo se da će se pronaći rešenje koje će omogućiti da se marš "Evroprajda" održi bezbedno, legalno i mirno. Odbacujemo i osuđujemo sve akte nasilja, uznemiravanja, stigmatizacije i diskriminacije počinjene nad pojedincima na osnovu njihove seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili polne karakteristike - navodi se u zajedničkom saopštenju ambasada.

Dodatno osokoljeni podrškom koja im prethodnih dana stiže i od briselskih zvaničnika, a sada i iz drugih evropskih i svetskih centara, organizatori "Evroprajda" juče su bili još odlučniji u nameri da se danas prošetaju centralnim beogradskim ulicama. Upravni sud nije poništio odluku MUP o zabrani trase šetnje, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić i juče je ponovio da će se poštovati zakon i odluke resornog ministarstva.

Na pitanje novinara da li će biti šetnje, predsednik je kazao da ne želi da se bavi temom koja je "pokvareno nametnuta srpskom narodu."

- I oni koji su za i oni koji su tako dramatično protiv, svi zajedno učestvuju u hibridnom ratu protiv svoje zemlje. Što bih ja nasedao na njihove trikove. Zbog ove ne mogu da se bavim važnijim temama. Ne razumem da je neko dao sebi pravo da šeta, a ovim drugima to ne dozvoljava. Ne mogu da razumem ni ove druge koje lepo zamolimo da nam učine ovog puta, a oni kažu: "A, ne, ne! Baš nećemo da ti učinimo!" - istakao je Vučić.

Organizatori "Evroprajda" i predstavnici Evropske asocijacije prajdova podneli su peticiju Vladi Srbije sa 27.000 potpisa, kojima takođe traže da se omogući održavanje šetnje.

NOVA RUTA

UČESNICI šetnje u okviru "Evroprajda", kako je najavio Miletić, okupiće se danas u 17 sati ispred Ustavnog suda, odakle će nastavati Bulevarom kralja Aleksandara, Beogradskom, Ilije Garašanina do Tašmajdana. Šetnja će biti završena koncertom na "Tašu".

Prema rečima Gorana Miletića, koordinatora "Evroprajda", nakon zabrane MUP-a, organizatori su dobili "dva šamara" od pravosudnih institucija:

- Prvenstveno od Upravnog suda koji, umesto da je rekao da će brzo rešiti ono što bude podneto, rekao je da nije ništa podneto. Još je gore saopštenje Javnog tužilaštva, koje nije saopštilo da će se baviti samo nasilnicima, već je najavilo prekršajno kažnjavanje učesnika i gostiju "Evroprajda". To je vrlo razočaravajuća poruka. Ustavni sud je četiri puta proglasio ovakve zabrane neustavnim i pozivamo ga da ponovo donese istu odluku.

Povodom "Evroprajda 2022" u Beograd je stigla i komesarka EU za ravnopravnost Helena Dali, koja je poručila da nikakva tradicija, kultura ili sistem verovanja ne smeju da potkopaju ljudska prava LGBTIQ+ zajednice.

ANI SE NIKO NIJE IZVINIO

VUČIĆ se juče osvrnuo i na uvrede premijerki koje su uputili i pripadnici LGBT populacije i pojedine vladike SPC:

- I niko joj se nije izvinio. Zato što im se može. Njih je bilo stotine, muškarčine su joj vikale "Bednice", a ona jedna i stoički je trpela uvrede, iako je učinila više za Srbiju nego svi oni zajedno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri