ŠAMAR RODNOJ IDEOLOGIJI: Udžbenik iz biologije odlazi na popravni

Lj. BEGENIŠIĆ

13. 09. 2022. u 10:00

PATRIJARH srpski Porfirije zatražio je od nadležnih organa da se odmah povuku iz upotrebe svi udžbenici, priručnici i pomoćna nastavna sredstva u srednjim i osnovnim školama i predškolskim ustanovama u kojima postoje lekcije koje propagiraju rodnu ideologiju.

ШАМАР РОДНОЈ ИДЕОЛОГИЈИ: Уџбеник из биологије одлази на поправни

Foto: Novosti

Povod za ovakvu reakciju patrijarha je lekcija "Polni i rodni identitet" u udžbeniku bilogije za osmi razred, u kojoj se đacima objašnjava da nije važno da li su rođeni kao muško ili žensko, te da s vremenom sami mogu da odrede kog su roda. Tu, između ostalog piše, da međupolnih ima više nego riđokosih.

Istovremeno, ministar prosvete Branko Ružić reagovao je tako što je udžbenik biologije, koji je od ovog septembra u upotrebi, vratio Nacionalnom prosvetnom savetu na ponovno razmatranje.

A patrijarh Porfirije je na "Svenarodnom molebanu za svetinju braka i porodice", održanom u nedelju ispred Hrama Svetog Save, poručio da smo suočeni sa plodovima tihog inženjeringa LGBT ideologije.

- Ovih dana smo saznali da su u udžbenike osnovnih i srednjih škola kod nas ispod žita, daleko od oka javnosti, unete lekcije koje propagiraju rodnu ideologiju - rekao je patrijarh i upitao:

- Ko je to učinio? Da li je neko vas, čija deca idu u školu, pitao nešto o tome? Da li ste saglasni? Ako vas pak nije pitao, a ja znam da nije, tražimo od nadležnih organa da se odmah povuku iz upotrebe svi udžbenici u kojima postoje takve lekcije.

PREKRŠENI USTAV I ZAKONI

PRAVNI stručnjaci upozoravaju da su pojmovi koji se koriste u udžbeniku bilogije za osmi razred suprotni Ustavu i zakonima Srbije. Oni naglašavaju da zakoni koji su saglasni sa Ustavom regulišu ovo pitanje, jer se polni identitet muškarca i žene utvrđuje prilikom rođenja i odmah zatim registruje kod matičara. Kategorija roda nije ustavno utemeljena.

Patrijarh je ukazao i da neke države imaju zakone koji roditeljima zabranjuju da, ako imaju muško dete, da ga vide kao muško, oslovljavaju kao muško, da svome sinu kažu: Sokole moj...

- Ili, ako imaju devojčicu, nisu u prilici i ne smeju po zakonu da neguju svoju devojčicu da bude buduća devojka i buduća majka - upozorio je patrijarh. - Neko ko se rodio kao dečak, ili ako se rodila kao devojčica, odlučuje da li to zaista želi da bude. Kada dođu do ne znam koje godine, treba sami da odluče, po svome afinitetu, šta su, a pre toga, do četrnaeste godine, prošli su brainwashing, prošli su ispiranje uma kroz razne programe u školama koje su učili. To nisu vrednosti po kojima mi živimo! To nisu vrednosti sa kojima hoćemo da živimo!

Patrijarh je zatražio da se udžbenik koji propagira ovakvu ideologiju odmah povuče, a ministar Ružić je poručio da je zbog polemike koja je u proteklih nekoliko dana prisutna u javnosti, a odnosi se na sadržaje udžbenika biologije za osmi razred, zahtevao da se Nacionalni prosvetni savet ponovo izjasni i da svoju stručnu ocenu o tome da li je takav program u skladu sa naučnim teorijama koje prihvataju i po kojima rade biološki fakulteti, da li se i kroz njih odražava nacionalni interes, i pre svega, da li je to u najboljem interesu po obrazovanje naše dece.

BIRAJU JESU LI MUŠKO ILI ŽENSKO

NA SEDNICI skupštinskog Odbora za obrazovanje juče se obratio lider Dveri Boško Obradović, koji nije član tog radnog tela, i ocenio da su udžbenici "izmakli kontroli" nadležnih komisija i resornog ministarstva. On je naveo da su u šest udžbenika u gradivo uvršteni nenaučni i neustavni sadržaji koji se tiču prepoznavanja rodne ideologije.

- Ta rodna ideologija pokušava našoj deci da objasni da nisu rođeni kao muškarci ili žene, već da u toku svog razvoja mogu da biraju identitete - rekao je Obradović, i zatražio da se održi posebna sednica Odbora za obrazovanje na temu "spornih sadržaja" u udžbenicima.

Ružić je dodao da struka mora da se pita zbog kompleksnosti procesa i kako bi našoj deci dali najveći kvalitet obrazovanja.

- U potpunosti razumem i podržavam da je potrebno i da učimo decu o toleranciji i međusobnom poštovanju, razumevanju različitosti i njihovom prihvatanju, ali na bazi priznatih naučnih teorija i u skladu sa politikama države u kojoj živimo - naveo je ministar Ružić.

Inače, udžbenik biologije po kome uče đaci koji su u osmi razred krenuli 1. septembra rađen je po novom programu, a izdala ga je izdavačka kuća "Klet". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024