TRABZON KAO BISER CRNOG MORA: Grad istorije, svetinja, sporta, umetnosti i prirodnih lepota (FOTO/VIDEO)

S.R.

01. 09. 2022. u 11:54

TURSKA već godinama uspešno dokazuje da je odlična lokacija za odmor, a grad Trabzon (kroz istoriju poznat i kao Trapezunt) možda je najbolji primer koliko sadržajan i prijatan odmor može biti.

ТРАБЗОН КАО БИСЕР ЦРНОГ МОРА: Град историје, светиња, спорта, уметности и природних лепота (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: TGA

Grad osnovan u VIII veku, sa pogledom na beskrajno Crno more svakog gosta provede kroz nekoliko vekova, a spoj religija, nacija i životnog stila je njegovo najveće bogatstvo.

Aja Sofija - biser Trabzona

U Trabzonu se nalazi jedna od tri Aja Sofije. Najveća Aja Sofija se nalazi u Istanbulu, a trabzonsku je izgradio car Manojlo I Komnin početkom XXIII veka. Na freskama ove pravoslavne crkve (koja se danas koristi kao džamija) prikazano je nekoliko važnih segmenata iz Biblije, poput Hristovog rođenja, krštenja, raspeća, priče o Adamu i Evi i Edenskom vrtu... Iako kažu da "slika govori hiljadu reči", freske u ovoj svetinji su daleko iznad te izreke. Aja Sofija u Trabzonu predstavlja uzvišenost, a umetnost kojoj ćete svedočiti unutar njenih zidina nije za poređenje sa bilo čim što ćete zateći na nekoj izložbi, galeriji...

U Aja Sofiji osećate da je svaki njen kamen i svaku njenu fresku stvorio onaj koji je zaista inspirisan od strane samog Tvorca. Čak i grafiti, čak i način na koji je ova svetinja uništavana, svedoče o istorijskom vrtlogu koji se nadvio nad Crnomorskom regijom, Vizantiji, krstaškim pohodima, odnosu Turaka i Grka...

Ataturkova palata sa pogledom na more

Grad dobro pamti i tri posete velikog turskog lidera i reformatora Kemala Ataturka. Njegova palata sa pogledom na Crno more još jedan je od ukrasa kojim se diče stanovnici Trabzona. Tokom svoje poslednje posete Trabzonu, 1937. godine, Ataturk je u tom gradu saopštio odluku da sve što ima ostavlja turskom narodu. "Voleo bih još mnogo toga da poklonim svom velikom narodu", kazao je Ataturk i vratio se u Istanbul gde je godinu dana kasnije preminuo.

U palati možete da vidite kako je izledala radna soba turskog lidera, gde je spavao, gde je obedovao, gde su mu spremali hranu, a posebno je interesntna čuvena fotografija Ataturkovog izlaska iz parlamenta 29. oktobra 1923. godine kada je proglašena republika. Kada su fotografi želeli da okoveče ovaj istorijski trenutak, mladi Ali Riza je ostao bez fotografije. Ataturk je primetio da slabo snalažljivi fotograf plače, a kada mu je Ali Riza objasnio da nije uspeo da napravi fotografiju ovog istorijskog događaja, Ataturk je zatražio od svojih saradnika da ponovo izađu iz parlamenta, kako bi mladi fotograf uspeo da ovekoveči taj trenutak. Ta fotografija Ali Rize jedna je od najpoznatijih fogografija velikog turskog lidera i parlamenta te države.

Povratak u budućnost

Ljubitelji arhitekture mogu da uživaju u tradicionalnom izgledu turskih kuća prilikom posete naselju Ortamahale. Cveće na prozorima kuća i kafa na ovom brdu uz zalazak sunca može da bude idealno rešenje za sadržajan popodnevni odmor, a odlično mesto za večeru je i restoran "Akpinar" u naselju Acabaat. Pružite svoj pogled na grad, na more, ali i na hranu koja je servirana otmeno i tradicionalno.

Foto: TGA

Grad diše za Trabzonspor

Šampion Turske u fudbalu, koji će se u Ligi Evrope nameračiti na našu Crvenu Zvezdu, ponos je grada na Crnom moru. Ima li šta lepše u sportu od toga da klub iz malog grada nadjača elitu iz Istanbula? Trabzonspor je to uspeo i prošle godine i nekoliko puta u svojoj istoriji. Pravi je izazov naći stanovnika Trabzona koji navija za Fenerbahče, Galatasaraj ili Bešiktaš. Grad ima svoj klub kojim se diči, čije se simboli njišu na svakom koraku u Trabzonu.

Čak su i autobuska stajališta napravljena tako da izgleda kao da putnici koji čekaju gradski prevoz, u stvari sede na klupi za rezervne igrače, ispred svojih omiljenih igrača. Ukratko - lokalni patriotizam, sport iznad novca, autsajder iznad favorita, ljubav i strast iznad svega.

Sumela manastir

U blizini Trabzona nalazi se i manastir Sumela podignut na kamenoj steni krajem IV veka. Popularan je, ne samo zbog činjenice da je star više od 1.600 godina, već i zbog spektakularnog pogleda na nepregledan šumski predeo.

Foto: TGA

Legenda o osnivanju manastira Sumela kaže da su se dvojici kaluđera (jedan je živeo u Atini, drugi u Istanbulu) u snu javila Bogorodica i zatražila od njih da joj sagrade kuću na mestu na kom se danas nalazi manastir. Kada su kaluđeri došli do Crnih planina koje je Bogorodica opisala u snu, posle lutanja su naišli na pećinu u kojoj se nalazila ikona koju je naslikao Apostol Luka. Tada su tu napravili crkvu, a posle njihove smrti na istom mestu sagrađen je manastir.

Foto: TGA

Unutar zidina manastira nalaze se i sobe u kojima su boravili monasi, kao i učionice u kojima su njihovi mlađi drugovi u veri sticali svoja znanja o Bogu i njegovim kreacijama.

Bajburt i muzej Baksi

Ako nastavite put ka unutrašnjosti Turske, možete poseti i pećinu Karača u mestu Gumušane. Vazduh pećine Karača dobar je za mnoge respiratorne bolesti, a posebno astmu.

Grad Gumušane se nalazi na malom prostoru, ali ima veliki broj modernih stambenih zgrada, a ušuškan je između brda.

Foto: TGA

U blizini nalazi se i grad Bajburt. U tom gradu se nalazi ogromna tvrđava iz IX veka sa koje se prostire pogled na ovo živopisno mesto. Na tvrđavi se nalaze i keramičke pločice koje su postavljene na tvrđavu kako bi odbijale sunčevu svetlost u lice neprijatelju.

Foto: TGA

Nedaleko od Bajburta krije se prava poslastica. Na nekih sat vremena vožnje od grada, u malenom selu Bajraktar na vrhu brda nalazi se muzej savremene umetnosti i tradicionalnih zanata Baksi. Domaćini će vas poslužiti svežom, organskom hranom vrhunskog kvaliteta. Čist vazduh, predeli koji oduzimaju dah, umetnost i neverovatna priča o tome kako je turski umetnik Hjusametin Hočan odlučio da u tom malom mestu sagradi muzej kako bi očuvao nadu u život na selu i meštanima malog mesta nadomak Bajburta podario nadu i pažnju, poruku da nisu zaboravljeni, ostaviće sve one koji posete ovo mesto sa osmehom na licu čak i nekoliko dana od posete muzeju Baksi.

Foto: TGA

U muzeju Baksi upoznaćete ljude koji se staraju o muzeju. Radi se o volonterima koji plene inteligencijom i koji svakodnevno osmišljavaju različite programe za lokalne žene i decu koje je život ostavio u selu na preko 1.500 metara nadmorske visine. 

Dobrodošli u Bespinar, drago nam je samo da vas vidimo

U takvoj atmosferi valja nastaviti put do muzeja "Etnografskog muzeja Kenan Javuz". Šetajući tim muzejom, takođe smeštenim u malom mestu Bespinar, prolazite kroz vekove i uživate u prirodnim lepotama Turske.

Foto: TGA

Takođe ćete svedočiti i tome kako i u Bespinaru izgleda borba protiv nemilosrdne urbanizacije i koliko društveno odgovornih pojedinaca ima Turska. Oni se do poslednje kapi svog snoja bore za život sela Turske, a sve turiste sa ponosom pokazuju meštanima, koji vas dočekaju uz iskreni osmeh i rečenicu: ,,Dobrodošli u naše mesto".

Gostoprimstvo, cene u Turskoj - samo pozitivni utisci

Ukoliko imate sposobnost da prepoznate učtivi osmeh i onaj pravi, iz Trabzona ćete se vratiti puni pozitivne energije. Vodiči i lokalci su vrlo srdačni i uvek su spremni da vam izađu u susret. Uslovi smeštaja su bolji nego u mnogim izvikanim zapadnim zemljama, a cene u najboljim restoranima su znatno niže nego cene kod nas, uz hranu koja je ukusna, raznovrsna i magično začinjena.

Ako odlučite da odmor provedete sadržajno, onda je Trabzon idealan grad za vas. Ljubitelji istorije, sporta, arhitekture, religije, politike imaju šta da vide u ovom gradu na Crnom moru, a vratiće se iz grada samo sa pozitivnim utiscima, punih pluća. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)