SRBIJA OČEKUJE "KAMOVE": Ruski helikopteri uskoro bi mogli da budu isporučeni našoj zemlji

R. DRAGOVIĆ

27. 08. 2022. u 10:30

PRVI protivpožarni helikopter "kamov" Ka-32, ruske proizvodnje, mogao bi da se već za koju nedelju nađe "na stanju" helikopterske eskadrile MUP Srbije.

СРБИЈА ОЧЕКУЈЕ КАМОВЕ: Руски хеликоптери ускоро би могли да буду испоручени нашој земљи

Foto Tanjug

Ovom nabavkom naša zemlja drastično će podići svoje sposobnosti za borbu protiv elementarnih nepogoda ne samo u Srbiji nego i u regionu. Ugovor koji je sa ruskom stranom zaključen o nabavci vazduhoplova, predviđa isporuku ukupno dva nova "kamova".

Iako je s početkom rata u Ukrajini delovalo da od realizacije ovog posla nema ništa, poslednjih dana stižu nagoveštaji da bi do isporuke moglo da dođe već narednih dana. Prvi je to najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom prikaza naoružanja iz domaćeg razvoja.

Isporuka helikoptera, ne samo "kamova" nego i ostalih čiju je kupovinu Srbija ugovorila sa Rusijom, prema saznanjima "Novosti", bila je i tema o kojoj je u Moskvi razgovarao ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin sa rukovodstvom ruskih državnih kompanija za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme "Rostek" i "Rosoboroneksport". Ove firme ključni su akteri poslova sa Srbijom, koji su od početka sukoba u Ukrajini privremeno zamrznuti. Način isporuke i buduća "putanja" helikoptera nisu saopšteni, ali postoji više signala da će posao biti realizovan.

Foto Tanjug

Kamovi će biti na službi u celom regionu

- Srbija ima veoma ambiciozne ugovore o isporuci naoružanja sa Rusijom, a većinu svojih obaveza je ispunila. Međunarodna situacija i režim ekonomskih sankcija otežali su isporuku, ali postoji snažna volja da se sve dogovoreno i realizuje - navode u sistemu odbrane.

Na spisku savremene vojne tehnike naručene iz Rusije za potrebe Vojske Srbije su dve baterije PVO raketnog sistema "Pancir S1M", četiri borbena helikoptera Mi-35, i tri transportna Mi-17. Takođe, bilo je reči i da bi Beograd mogao da za svoje oružane snage nabavi i sisteme namenjene protivelektronskom dejstvu "krasuha" i "repelent".

Za razliku od ove čisto vojne tehnike, "kamovi" imaju karakter civilne "robe", što će možda olakšati njihov dolet sa istoka. Planirano je da ove letelice pojačaju MUP Srbije, odnosno Sektor za vanredne situacije. Predmet kupovine su letelice tipa A11BC, koje se smatraju najboljim u svetu za gašenje požara. Zahvaljujući specijalnim rotorima, veoma su stabilne u protivpožarnim misijama. Nalaze se u eskadrilama Rusije, ali i mnogih drugih država, poput Južne Koreje, Švajcarske, Španije...

"ERBAS" ŠALjE HELIKOPTERE

SRBIJA nastavlja dobru saradnju u nabavci vojne tehnike i sa zapadnim državama. U prvom redu je koncern "Erbas", a u središtu novog kruga kupovine za domaće oružane snage su dva transportna aviona C-295 "kaza" i novi kontingent helikoptera H-145M. Prema poslednjim informacijama, Beograd očekuje 10 ovih vazduhoplova, kao i najmanje jedan simulator letenja, koji će uštedeti dosta novca tokom obuke pilota. Srbija potražuje i još dva helikoptera "superpuma", koji se svi očekuju 2023. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije