PAPA JE UČESTVOVAO U RAZBIJANJU SFRJ I SSSR-a: Novinar i publicista Milorad Vukašinović o diplomatiji Hladnog rata

V. N.

26. 08. 2022. u 10:16

NASTAVKOM tribine o diplomatiji Hladnog rata Milorad Vukašinović obuhvata period od 1971. godine do pada Berlinskog zida 1989, nazivajući ga burnim vremenom u kom su se desile fundamentalne geopolitičke promene u svetu.

ПАПА ЈЕ УЧЕСТВОВАО У РАЗБИЈАЊУ СФРЈ И СССР-а: Новинар и публициста Милорад Вукашиновић о дипломатији Хладног рата

Foto: KCNS

Kisindžerova poseta Pekingu unela je novu dinamiku u odnose dve supersile, a uključivanjem Kine u svetski privredni sistem Sovjetski Savez bio je prinuđen na niz ustupaka. Kako Vukašinović navodi, Evropa je postala glavni podijum sučeljenosti Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Američkih Država, a „model obuzdavanja srca sveta zamenjen je konceptom prikrivenih akcija", koji je prouzrokovan jačanjem saradnje Amerike i Vatikana.

Vukašinović objašnjava da je nakon izbora Karla Vojtile za papu postalo jasno kako „rimokatolička crkva napušta političku ekvidistancu i postaje deo antikomunističkog konzorcijuma koji predvode SAD". Jedna od prvih žrtava zakulisnog saveza bila je Jugoslavija čiji je državni vrh znao za odluku o planiranom razbijanju, a Srbe je novi svetski politički talas ipak uspeo da iznenadi.

Tajni razgovori predsednika Regana i pape Jovana Pavla II objavljeni su početkom devedesetih godina prošlog veka. Vukašinović ističe neobičnu povezanost dvojice ljudi koji su bili uvereni u to da su božjim promislom stekli pravo na uloge onih koji će okončati Hladni rat, budući da su i jedan i drugi tokom 1981. u čudnim okolnostima preživeli atentate. Papa je bio umešan i uspešan političar u procesima razbijanja Jugoslavije i Sovjetskog Saveza, a Vatikan je devedesetih podržavao sve ključne geostrateške uslove SAD i nikada nije osudio američki militarizam na tlu Balkana. Vukašinović ističe da ne smemo zaboraviti da je Vatikan „zdušno radio u prilog nezavisnosti Kosova", da je podržao separatizam u Crnoj Gori 2006. godine i progon SPC sa tih prostora.

Na koncu, Vukašinović iznosi mišljenje da Hladni rat nije okončan, naprotiv – svi principi zapadne spoljne politike primenjivani sedamdesetih i osamdesetih i dalje su na snazi, i to uz radikalnu manifestaciju.

Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića „Diplomatija Hladnog rata (drugi deo): Nova istočna politikaˮ može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!