RFZO: Od početka godine 5.250 parova u postupku vantelesne oplodnje

Tanjug

22. 08. 2022. u 12:24

REPUBLIČKI fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je danas da je od početka godine 5.250 parova uputio na postupak vantelesne oplodnje, što je u odnosu na isti period lane za 800 parova više.

РФЗО: Од почетка године 5.250 парова у поступку вантелесне оплодње

Novosti

RFZO ističe da je, od trenutka kada je podignuta starosna granica za žene sa 43 na 45 godina života za postupak vantelesne oplodnje do danas, na vantelesnu oplodnju upućeno oko 90 žena koje imaju više od 43 godine.

Podseća se da je, u skladu sa demografskom politikom države, RFZO ove godine dva puta proširio prava iz oblasti vantelesne oplodnje.

Sada žene do 45 godine sa svojim partnerom, koje apliciraju za vantelesnu oplodnju, za prvo dete imaju pravo na neograničeni broj stimulisanih postupaka vantelesne oplodnje, neograničeni broj krioembriotransfera i pravo na neograničeni broj zamrzavanja embriona, dok za drugo dete imaju pravo na dva stimulisana postupka, tri krioembriotransfera i pravo na neograničeno zamrzavanje embriona. Navedeno je da je postupak vantelesne oplodnje omogućen i parovima kod kojih muški partner ima problem sa azospermijom, a koji prethodno imaju zamrznut materijal.

Usluge vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja u 2022. godini se pružaju u sedam državnih ustanova, kao i u 13 privatnih ustanova, što je za tri više nego u prethodnoj godini, saopštio je RFZO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Donorstvo je herojstvo