ŠKOLA ĆE POČETI NA VREME 1. SEPTEMBRA: Iz Ministarstva poručuju da nema odlaganja školske godine

Lj. BEGENIŠIĆ

17. 08. 2022. u 11:31

ŠKOLSKA godina počeće na vreme, kako je i predviđeno, 1. septembra, i nije planirano odlaganje početka školske godine. Ovo je rečeno "Novostima" u Ministatvu prosvete, povodom navoda da bi polazak u školu mogao biti odložen za sedam dana.

ШКОЛА ЋЕ ПОЧЕТИ НА ВРЕМЕ 1. СЕПТЕМБРА: Из Министарства поручују да нема одлагања школске године

Foto: Tanjug/AP

Danas će biti održan sastanak Tima za škole, koji je formiran na početku prošle godine i koji čine predstavnici Ministarstva prosvete i Instituta "Batut". Oni će odlučivati da li će nastavnici i đaci, i pod kojim uslovima, nositi maske u učionicama.

- Na sastanku će se još jednom razmatrati preventivne i sanitarne mere i preporuke - navodi se u saopštenju.

- Ministarstvo prosvete će blagovremeno obavestiti škole i javnost o eventualnim promenama u sprovođenju preventivnih mera za suzbijanje kovida 19 i organizaciji nastave.

Naši sagovornici iz Ministarstva ističu da nema potrebe za odlaganjem školske godine, jer prošle godine nastavni proces nije prekidan, iako je broj zaraženih u nekim periodima bio veći nego sada. Oni dodaju da postoji mogućnost da se predlože mere slične prošlogodišnjim, ali da će konačna odluka biti doneta na sednicama Tima za škole i na sastancima sa Kriznim štabom.

Nastava se prošle godine odvijala po modelu semafora, što znači da su škole svrstavane u tri zone - zelenu, žutu i crvenu - a u kojoj zoni će neka škola biti zavisilo je od broja zaraženih u određenoj lokalnoj samoupravi. Pa je tako u školi koja se nalazi u zelenoj zoni primenjivan prvi model i u osnovnim i u srednjim školama, a to je podrazumevalo da se nastava organizuje regularno - časovi traju 45 minuta, odeljenja se ne dele.

Ukoliko se škola nađe u žutoj zoni, primenjivan je drugi model, koji je podrazumevao kombinovanu nastavu, odnosno odeljenje sa više od 16 učenika u kojima ima dvoje zaražene dece, deli se na dve grupe. Jedna grupa ide normalno u školu, a druga nastavu sluša onlajn, a sutradan se smenjuju. U srednjim školama grupe su se smenjivale na nedeljnom nivou. U obrazovnim ustanovama u crvenoj zoni, gde ima mnogo zaraženih, nastava se odvijala onlajn. Istovremeno, za đake od prvog do četvrtog razreda nastava se odvijala uobičajeno tokom cele školske godine.

ZA PRAZNIK SAMO JEDAN DAN

ZBOG sprečavanja pandemije, prošle godine je produžen jesenji raspust, pa su se deca umesto dva odmarala pet dana. Iz istih razloga, đaci su imali raspust i za Sretenje, što znači da u školu nisu išla pet radnih dana, umesto planirana tri. Zbog toga je produžena školska godina koja se završila 24. juna. Ove godine, školskim kalendarom nije planiran jesenji raspust, već samo jedan praznični dan 11. novembra, koji se spaja sa vikendom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)