KROZ JEDAN GEN OTKRIVAĆE 4.000 GENSKIH BOLESTI: "Novosti" u GAK "Narodni front", gde počinje primena najsavremenije dijagnostike kod beba

Branka Borisavljević

14. 08. 2022. u 08:30

OD oktobra, u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" u Beogradu počinje primena najsavremenije genetske dijagnostike, sekvenciranja nove generacije koja na osnovu promena na samo jednom genu može da isključi ili dokaže 4.000 genskih bolesti, u slučaju patoloških trudnoća, kod beba pre rođenja.

КРОЗ ЈЕДАН ГЕН ОТКРИВАЋЕ 4.000 ГЕНСКИХ БОЛЕСТИ: Новости у ГАК Народни фронт, где почиње примена најсавременије дијагностике код беба

Briga o novorođenčadi - 24 sata dnevno, Foto M. Anđela

Ovom metodom omogućeno je da se uradi istovremeno analiza više hiljada gena, što je unelo pravu revoluciju u oblasti genetike.

Otkriva ovo, u razgovoru za "Novosti", prof. dr Željko Miković, direktor GAK "Narodni front", ukazujući da je obuka zaposlenih u ovoj medicinskoj ustanovi za rad na najnovijem aparatu pri kraju, tako da se uzorci više neće slati u inostranstvo na analizu, kao što je to bio slučaj prethodnih godina.

Dr Miković naglašava da to nije jedina nova metoda koja ovu, najveću kliniku, čini jedinstvenom u Srbiji i u regionu, ali i svrstava rame uz rame sa najpoznatijim svetskim ginekološkim bolnicama. Dodaje da je prošle godine modernizovana genetska laboratorija, koja je do tada radila klasične genetske testove, odnosno citogenetiku. Zahvaljujući najsavremenijem aparatu, i u Srbiji se sada radi "mikroarej".

- Radi se o molekularno-biološkim analizama, koje detektuju mikrodelecije i mikroduplikacije - navodi profesor Miković.

- To su one nevidljive submikroskopske promene na genomu, na hromozomima, koje mogu biti uzrok i kongenitalnih anomalija, ali i smrtnosti dece tokom trudnoće. Osvojili smo novu metodu za koju su se do sada uzorci morali slati u inostranstvo. Posle odlaska u genetsko savetovalište, određuje se kome je to potrebno. To mogu biti žene koje su već rodile decu sa anomalijama, ili one koje u trudnoći imaju problem sa razvojem ploda, počev od prvog trimestra ili opterećenu anamnezu.

GAK "Narodni front" je jedina klinika u kojoj se od proleća radi skrining na spinalnu mišićnu atrofiju - SMA. Do sada je spaseno troje dece, koja su rođena kao zdrava, ali je testiranjem utvrđeno prisustvo bolesti, pre pojave simptoma. Testiranje je samo za bebe rođene u ovoj klinici i na dobrovoljnoj je bazi.

- Skrining na SMA još je pilot-projekat, koji se radi u saradnji sa Biološkim institutom i Klinikom u Tiršovoj - kaže profesor Miković.

- Projekat je oročen na godinu dana i ako pokaže dobre rezultate, što već sada imamo nagoveštaje, postaće obavezan. Testirali smo 2.200 beba, a 105 majki je odbilo skrining. To je relativno mali procenat, kao i u svetu.

Foto M. Anđela

Naš sagovornik ističe da je, u poslednje dve godine utrostručen broj parova koji ulaze u postupak vantelesne oplodnje kod primarnog steriliteta, a od početka marta, kada je RFZO dozvolio, u ovoj klinici se leči i sekundarni sterilitet kod parova koji već imaju jedno dete. On naglašava da samo Srbija i Izrael imaju politiku neograničenog broja pokušaja do 45. godine starosti za dobijanje prvog deteta, kao i neograničen broj zamrzavanja, što mnogi parovi ne znaju.

- Za prvih šest meseci, ove godine imali smo urađen 481 stimulisani postupak vantelesne oplodnje kod lečenja primarnog steriliteta, a do kraja godine planiramo da ih bude 800 - ističe profesor Miković.

- Do pre dve godine smo bili na broju do 250. Povećali smo i uspešnost, pa tako da sada imamo više od 50 odsto trudnoća. Osvojili smo postupak zamrznutih embriotransfera, tako da je prošle godine zahvaljujući ovoj proceduri rođeno 23 dece. Dobili smo kvalitetnu opremu, a laboratorija je bolja od privatnih. U toku je i osnivanje banke reproduktivnih ćelija.

Prema rečima profesora Mikovića, GAK "Narodni front" ide u korak sa evropskom i svetskom medicinom, i to u svim segmentima ginekologije i akušerstva. Tako, u oblasti perinatologije, jedina je ustanova u zemlji koja radi operacije kod jednojajčanih blizanaca, fotokoagulaciju anastamoza na površini placente.

- Imamo opremu, znanje i odlične stručnjake - kaže on.

- To se ne radi ni u zemljama u regionu, pa nam dolaze slučajevi iz okolnih zemalja. Radimo i druge operacije na nerođenom plodu, kod stenoze urinarnih kanala postavljamo šantove za derivaciju mokraće prema plodovoj vodi, kako bi se sačuvala funkcija bubrega.

Foto M. Anđela

Klinika se bavi i onkološkom ginekologijom, gde se operiše veoma veliki broj karcinoma - grlića i tela materice, i jajnika. Sledeći svetski trend, polovina operacija se radi laparaskopski. Profesor Miković ističe da je to za ženu neuporedivo lakši način operisanja, jer je brži oporavak, odlazak kući, manje je komplikacija.

- Dobili smo, zahvaljujući državi, Ministarstvu zdravlja jako kvalitetnu opremu za onkološke operacije - ističe profesor Miković.

- Dva najmodernija laparostuba, koji imaju mogućnost da se kontrastnim sredstvom uoče metastaze u limfnim žlezdama. Reč je o biopsiji limfnog čvora čuvara, gde se ubrizgava specijalna boja koja brzo prolazi do zahvaćenih limfnih žlezda. One se kamerom lepo vide i uklanjaju se ciljano, a ne nasumično. To povećava mogućnost izlečenja i smanjuje traumu - kaže dr Miković i dodaje je "Front" od pre godinu dana jedini u Srbiji koji radi ovaj operativni zahvat.

BROJKE ZA PONOS

PROŠLE godine u "Frontu" se rodilo 8.254 dece i bilo je 8.059 porođaja, što je najveći broj u istoriji ove klinike - kaže direktor Miković.

- Mi to pripisujemo sitaciji sa koronom, koja je zatvorila manja porodilišta, tako da smo mi podneli taj pritisak. Ali, mi smo to doživeli kao gest poverenja žena koje su odlučile da se kod nas porode. U Srbiji žene još uvek mogu da biraju državno porodilište, što nije slučaj u mnogim zemljama.

Prof. dr Željko Miković, Foto M. Anđela

EPIDURAL PREDNjAČI

SKORO 60 odsto žena koje su se u prvih šest meseci prirodno porodile u "Frontu", imale su obezboljen porođaj. Lane je bilo 43 odsto prirodnih porođaja u epiduralu, a ove se procenat povećao na 58 odsto. U odnosu na dosadašnji ukupan broj porođaja, 3.596, od toga je bio 2.351 spontani vaginalni porođaj od početka godine, a 1.372 porodilje su se prirodno porodile u epiduralnoj anesteziji.

- Takav procenat nema niko, odavde pa do Beča, uključujući i bivše republike nekada zajedničke države - ponosan je naš sagovornik.

U NOVOJ ZGRADI NA BEŽANIJSKOJ KOSI I PRATIOCI

PO obimu rada, kvalitetu i raznovrsnosti usluga GAK "Narodni front" je prerastao prostore postojeće zgrade. Klinika bi trebalo da se preseli na Bežanijsku kosu, a u novoj zgradi pacijenti i osoblje će imati potpuni komfor.

- Odavno je postojeći prostor nedovoljan za udoban smeštaj pacijenata, ali i rad zaposlenih - ističe naš sagovornik.

- Dobili smo podršku države. Zemljište na Bežanijskoj kosi je ušlo u urbanistički projekat. Radi se studija izvodljivosti nove bolnice, koja bi trebalo da bude gotova za oko mesec dana. Sledeći korak je projektovanje, a realno je očekivati da izgradnja počne 2024. godine. Izgradnjom te bolnice "Narodni front" će postati konkurentan najboljim ustanovama u inostranstvu.

Profesor Miković otkriva da je u planu da svaka porodilja u novoj bolnici dođe sa pratiocem po svom izboru, koji će joj biti podrška tokom celog boravka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (2)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja